Shrbená postava způsobuje deprese. Narovnání páteře ji naopak vyléčí

Staré moudré pravidlo radí, aby člověk před nikým a za žádných okolností neohýbal hřbet. Jít životem hrdě a vzpřímeně má totiž význam pro celkové psychické zdraví. Lidé, kteří se hrbí – třeba i při sezení za pracovním stolem – mnohem častěji trpí depresí. A pokud se naučí stát či sedět zpříma, narovnat páteř, depresivní symptomy u většiny z nich zmizí.

Sezení a stání zpříma zlepšuje sebevědomí a náladu u zdravých lidí, kteří depresí netrpí. To už bylo v minulosti prokázáno. Ale u těch, u nichž se už tato psychická obtíž rozvinula, může mít význam naučit se sedět a stát zpříma.

„Ve srovnání se sezením ve shrbené pozici má sezení zpříma pozitivní vliv na lidskou psychiku, člověk se cítí hrdý na svůj úspěch, zvyšuje se jeho odolnost při neřešitelném problému a dodává mu pocit sebevědomí při prosazování svých myšlenek. Náš výzkum také naznačuje, že sezení zpříma zvyšuje bdělost a nadšení, omezuje strachy a úzkosti a zvyšuje sebevědomí ve stresujících situacích,“ tvrdí doktorka Elizabeth Broadentová z University of Auckland.

Pomoc, záda!

Sedět celý den ve shrbené pozici může mít za následek také nepříjemné bolesti zad. Jak na ně vyzrát?

  1. Pryč s nadbytečnými kily! Nadváha je častou příčinou různých potíží.
  2. Dodržujte správnou životosprávu a pitný režim! Dostatečný přísun vitaminů a minimálně 2 l vody denně.
  3. Hýbejte se! Máte-li sedavé zaměstnání, udělejte si několikrát za den přestávku a protáhněte se, volné chvíle věnujte sportu (plavání, pilates, běžkování).
  4. Myslete na správné držení těla! Nehrbte se. Ve stoje mějte hlavu, trup i končetiny ve stejné rovině.
  5. Nepřetěžujte se! Především pak svaly, vazy, klouby a plotýnky na páteři.
  6. Posilujte svaly! Pevné a aktivní břišní svaly podporují páteř, zároveň je také důležité posilovat břišní dno pánevní a bránici. Posilování jakékoli části těla nesmí být jednostranné, aby nedošlo k přetížení (při trvalejších bolestech je vhodné vyhledat fyzioterapeuta a přesvědčit se, že cvičíte správně).
  7. Vyhněte se stresu! Počítá se za jednu z hlavních příčin bolestí, která oslabuje psychiku i tělo.
  8. U počítače seďte správně! Je důležité mít vhodné vybavení kancelářského nábytku, měli byste sedět na kolečkové židli s prohnutím v bederní části a s opěrkami pro ruce.
  9. Nastavte si správně výšku židle i stolu! Židle by měla mít takovou výšku, abyste se celými chodidly dotýkali země, kyčle jsou lehce výš než kolena, nad stolem byste se neměli hrbit.
  10. Pozor na těžkou práci a zvedání břemen! Pokud musíte vykonávat, bez ohledu na vaši kondici, těžkou práci, myslete alespoň na správné rozložení tíhy břemene a správný postoj i postup práce. V opačném případě přetížení těla povede k bolesti a snížení výkonnosti.
  11. Neprochladněte! Bolesti zad jsou často způsobené prochladnutím. Vyhněte se proto vlhkému, studenému a větrnému prostředí. Vhodné je přiměřeně se oblékat a v chladném prostředí nezapomínat nosit teplé prádlo a neodhalovat záda. 
  12. Buďte opatrní při jízdě dopravním prostředkem! Nárazy a otřesy během jízdy jsou pro páteř nevhodné, proto seďte vzpřímeně, bez hrbení a křížení nohou. Pokud stojíte, postavte se bokem ke směru jízdy, snížíte tak trhavé pohyby. V obou případech byste neměli mít povolené svalstvo.
  13. Myslete nejen na záda! Pro dobrý fyzický stav a pohyb bez bolestí je důležité věnovat se celému tělu. Například špatný stav chodidel (zborcená klenba) je jednou z příčin bolesti zad.
  14. Buďte pozitivní! Psychika má na naši fyzickou kondici velký vliv.
  15. Dopřejte si masáž! Vaše tělo se uvolní, odpočine a načerpá novou energii.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat