Proč máte zase červené oči?

Občas se stane, že se při pohledu do zrcadla mírně lekneme sami sebe, respektive svého „krvavého pohledu“. Červené oči trápí spoustu z nás. A vůbec za sebou nemusíme mít bujarou noc plnou veselí a alkoholu!

Co může zarudlé oči způsobovat?

Nedostatek spánku

Začněme tím, co všichni známe. Když jsme nevyspalí, na našich očích se to snadno pozná. A nejen kvůli kruhům, jež se skví pod nimi. Červené oči kvůli nedostatku spánku způsobuje fakt, že jsme jim nedopřáli dostatek času na regeneraci. Oči by měly být zavřené alespoň 7 hodin, aby je mohly naše slzné kanálky pěkně „omýt“. Když jim ale neposkytnete dostatek času, budou vaše oči suché, podrážděné a červené.

Počítače

Dříve byly zarudlé oči nešvarem, který trápil především starší lidi. Dnes už se s ním ale potýkají i třicátníci. Na vině jsou obrazovky počítačů – když jsme do nich zahledění, nemrkáme tak často, jak bychom měli, a oči vysychají. Podráždění a drobné záněty pak způsobují samotné zarudnutí (a někdy i nepříjemné pálení).

Jak z toho ven? Je těžké se v práci soustředit na správné mrkání, a tak si alespoň pořiďte v lékárně umělé slzy, které si budete do očí v případě potřeby kapat. A dělejte si od monitoru pravidelné přestávky, alespoň po 30 minutách se vždy na chvíli zahleďte na nějaký vzdálený bod (ideálně se koukněte z okna).

Cigarety

Jste-li kuřák, nejspíš se s červenýma očima potýkáte docela často. Ovšem cigaretový kouř může způsobit zarudlé oči i u člověka, který by cigaretu nevložil do úst! Stačí, když pobude v zakouřeném prostředí nebo stráví nějakou chvíli ve společnosti kamaráda-kuřáka. Zplodiny z cigaret totiž způsobí stažené cév v očích, čímž přispějí k jejich vysychání.

Některé léky

Ano, i některá léčiva mohou způsobovat zarudnutí očí. Patří k nim například určitá antihistaminika, léky proti úzkostem, na spaní nebo na bolest. Jejich vedlejším účinkem totiž může být vysušování očí. Pokud své pilulky začínáte z potíží s červenýma očima podezírat, projděte si příbalový leták, případně problém konzultujte s lékařem či lékárníkem.

Voda v bazénu

Jste příznivci plavání, a tak často pobýváte ve veřejných bazénech? Pak se může stát, že si občas z plavání odnášíte nejen příjemný pocit, že jste udělali něco pro své tělo, ale také zarudlé oči. Mohou za to chemikálie (především chlor), které se používají k dezinfekci bazénové vody a které způsobují vysoušení očí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat