Nekažte si ráno aneb Co po probuzení nedělat?

Ráno jako by udávalo tón celého dne. A zatímco někdy se díky němu cítíme skvěle, jindy už od probuzení cítíme, že nevstupujeme do takového dne, jaký bychom si představovali. Možná si ale den kazíme sami – tím, že se ráno dopouštíme následujících chyb.

Co po probuzení nikdy nedělat?

Posouvat budík

Ještě pět minut! A dalších pět, a dalších… Ačkoli se zdá jako dobrý nápad natáhnout si spánek o několik okamžiků (vždyť spánek je přeci tak důležitý), ve skutečnosti si nikterak neprospíváte. Je to, jako byste svému tělu umožňovali opakovaně upadnout do spánku, ale než může pořádně „zabrat“, zase ho vytrhnete ze snu. A to je pro organismus zbytečná zátěž. Neustálým posouváním budíku přispíváte spíše k únavě. A to není dobrý start do nového dne.

Kontrolovat mail

Nebo Facebook, případně on-line zprávy… Zkrátka pamatujte, že 60 minut po probuzení byste neměli zapínat internet. Ani na počítači, ani na mobilním telefonu či tabletu. Jsme připojení prakticky neustále, a tak si alespoň ráno dopřejte pauzu. Určitě není nic, co by nemohlo počkat hodinku, než se příjemně probudíte. To poslední, co potřebujete, je rozrušit se nad všemi těmi informacemi, jež se na vás z displeje valí.

Ignorovat protahování

Člověk se většinou probudí zachumlaný v peřině, v pohodlné poloze. Ovšem vyskočit z této pozice hned na nohy se může vymstít. Dokud ležíte, pěkně se protáhněte! Pro vaše svaly, klouby a páteř pak nebude takovým šokem, až z ničeho nic vstanete.

Nemít po ruce sklenici

Jen co vstanete, dodejte svému tělu sklenici vody! Právě máte za sebou asi 8 hodin bez tekutin, což znamená, že je váš organismus nejspíš mírně dehydratovaný. A tak to napravte. Ideálně sklenicí vlažné, čisté vody, případně vody s citronovou šťávou. Dehydratace totiž může vést k únavě, ale i bolesti hlavy – a s tou se nikomu den příjemně nezačíná.

Sahat po šálku kávy

Že je káva vaším raním rituálem a nedovedete si představit, že byste ji po probuzen vynechali? Pak pro vás nemáme dobrou zprávu. Nejenže káva přispívá k dehydrataci (viz předchozí bod), a jako jediný zdroj tekutin tak není po ránu vhodný, ale navíc je prokázáno, že bychom ji neměli pít před půl desátou dopolední. Proč? Mezi osmou a devátou podle některých výzkumů produkuje naše tělo více kortizolu, což je sice stresový hormon a většinou ho máme za „zločince“, ale ráno nám pomáhá být svěží a mít potřebou energii. S kofeinem se ale tento efekt potlačuje. A tak na svou „ranní kávu“ raději chvíli počkejte.

Nechat zhasnuto

V létě se většinou budíme do světla, a tak nám stačí roztáhnout závěsy, ovšem v zimě vstáváme za tmy. A to není dobré. Ačkoli naše oči nejspíš nebudou jásat, pokud po probuzení rozsvítíme lampu, nesetrvávejte ve tmě déle, než je nutné. Naše tělo přirozeně reaguje na světlo, které mu pomáhá s probuzením a také s dobrou náladou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat