Jíte sladké a pijete limonády? Jen zvyšujete riziko Alzheimerovy choroby

O nebezpečí nadměrné konzumace cukru prostřednictvím sladkostí a limonád či jiných slazených nápojů se hovoří nejčastěji ve vztahu k diabetu a nemocem oběhové soustavy. Jenže podle vědců z Bathu nadměrný příjem jednoduchých cukrů zvyšuje také podstatně riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou, neléčitelnou formou demence.

„Nadměrný příjem cukru je dobře znám jako nebezpečný z hlediska diabetu a obezity, ale má také souvislost s Alzheimerovou chorobou, což je další důvod, proč bychom si měli přísně hlídat příjem cukrů ve své stravě,“ varuje doktor Oma Kassaar z University of Bath.

Vysoká hladina cukru v krvi inaktivuje protein MIF. Ten hraje klíčovou roli při odstraňování plaku na neuronech v mozku. Tento plak je tvořen toxickými usazeninami, které poškozují zdravou tkáň. Právě výskyt plaku v mozku je průvodním znakem Alzheimerovy choroby.

„Víme, že existuje vztah mezi diabetem a Alzheimerovou chorobou, tato nová studie poskytuje důkazy o procesu, který spojuje obě zdravotní potíže,“ uvedla v komentáři pro deník The Sun doktorka Rosa Sanchová z Cambridgeské univerzity.

Pozor už u dětí

Je také prokázáno, že rodiče dopřávající dětem denně sladkosti, cukrovinky, brambůrky, hranolky, hamburgery, pizzu, sladké limonády a další nezdravé pokrmy by měli mít na paměti, že svým potomkům vytvářejí dost děsivou budoucnost plnou depresí a také s Alzheimerovyu choroby. Kalorické pokrmy plné tuku a cukru totiž poškozují mozek dětí a dospívajících tak, že tyto později v životě prožívají výše zmíněné psychické potíže.

Podle odborné studie publikované v časopise Molecular Psychiatry mění kalorické pokrmy mozek dětí a dospívajících doslova drasticky a přímo vyvolávají takové změny v mozku, že ho připravují na deprese, psychické nemoci a Alzheimerovu chorobu.

Nadměrný příjem tuku a cukru snižuje hladinu glykoproteinu reelinu, který udržuje neuronové synapse (spojení) v pevném kontaktu. Bez reelinu se mozkové funkce oslabují, paměť chátrá a učení je nesnadné. Navíc se zvyšuje riziko demence a deprese.

„Tyto změny u mladých lidí s pokračováním v jejich budoucnosti jsou výsledkem samotných tučných pokrmů, a přímého vlivu, který mají na mozek, nikoli z širší skutečnosti, že jsou tito mladí obézní,“ tvrdí Urs Meyer z Curychu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat