Dáváte si sklenku vína před spaním? Jen tím nespavost zhoršujete

Stresující životní styl se negativně podepisuje na zdraví velké části populace. A jedním z negativních projevů uspěchané doby je nespavost. Přes den v zaměstnání lidé bojují s tím, aby neusnuli přímo u psacího stolu, ale večer se magicky proberou a hodiny se převalují v posteli neschopni usnout. Mnozí z nich sáhnou po alkoholu. Sedativní účinek etanolu je ale vykoupen dvěma zhoubnými vlivy – jednak je spánek s ním v krvi velmi nekvalitní, ale etanol sám ničí také mozek a játra.

„Nové výzkumy naznačují, že až čtvrtina dospělé populace pravidelně konzumuje večer alkohol, aby pak usnula,“ tvrdí doktor Max Pemberton, britský lékařský poradce.

Podle něj ale můžou za epidemii nespavosti v dnešní době mobilní telefony. Vyzařují modré světlo, které narušuje přirozené denní rytmy přímými účinky na hormon spánku. Mnoho lidí navíc po telefonu, tabletu či počítači sáhne právě proto, že nemůže usnout. Tím se dostává do začarovaného kruhu. Řešení pak nacházejí v jiném ještě horším kruhu – alkoholu.

„Alkohol má sedativní účinky. Uspává a znecitlivuje tkáně. Jenže také narušuje přirozené fáze spánku a člověk po něm není ani zdaleka odpočinutý tak, jak by byl po spánku bez alkoholu v krvi. Lidé, kteří se uspávají alkoholem pravidelně, se cítí každé ráno vyčerpaně,“ vysvětluje doktor Pemberton.

Pravidelné pití před usnutím způsobuje deprese, poškozuje myšlení a paměť, je rizikem pro rozvoj demence a ničí také játra. Jenže právě deprese podporují člověka k dalšímu pití. Ďábelský kolotoč nespavosti, depresí a stále větších dávek alkoholu se tak rozehrává.

„Řešit nespavost alkoholem je to nejnebezpečnější, co člověk může udělat,“ dodává doktor Pemberton v rozhovoru pro deník The Mail.

Po čem sáhnout?

Také jste zvyklí dávat si večer před spaním skleničku a nyní přemýšlíte, čím ji nahradit? Naštěstí existuje několik alternativ!

Mléko

Ačkoli babská rada říká, že bychom ho měli pít před spaním teplé, podle vědců není teplota vůbec důležitá (takže jestli patříte k lidem, co mají od školky k teplému či horkému mléku odpor, je to dobrá zpráva – můžete si ho dopřát i studené). Sklenice mléka dodá tělu kombinaci vápníku a tryptofanu, díky níž budete spát zase jako nemluvně. Bílkoviny pomohou svalům a dostatek kvalitního spánku zajistí nízkou hladinu stresových hormonů, kvůli nimž máme vždycky takové chutě na nezdravé věci.

Sójové mléko

Že se snažíte kravské mléko z nejrůznějších důvodů na jídelníček nezařazovat? Ani vy se nemusíte cítit diskriminováni. Sáhněte prostě po mléku sójovém. Také to je zdrojem tryptofanu, který zajistí správnou produkci hormonu melatoninu, jenž je významně odpovědný za náš ničím nerušený a hlavně tvrdý spánek. Zároveň jako v případě mléka kravského platí, že více spánku rovná se méně přejídání druhý den.

Kefír

Tahle kysaná mléčná dobrota je plná přátelských bakterií, které podporují zdravou střevní mikroflóru (a tím nejen zažívání, ale i imunitní systém) a přispívají k lepšímu metabolismu (a tím pádem snazšímu hubnutí). Navíc látky v něm obsažené podporují zdravý a kvalitní spánek.

Heřmánkový čaj

Bylinky jsou při potížích se spánkem skvělými spojenci! A heřmánek je mezi nimi opravdovou hvězdou. Nejenže obsahuje látky, které celkově zklidní organismus a zajistí mu snazší usínání, ale navíc je prokázáno, že reguluje hladinu krevního cukru, čímž přispívá k našim snahám o hubnutí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat