Jak přežít přechod na letní čas?

V neděli 26. března nás to opět čeká – v noci nám někdo ubere 60 minut spánku a my si asi tak týden budeme zvykat na skutečnost, že se nám rozvrh posunul o hodinu. Ať už se změnou času souhlasíte nebo ne, nějakým způsobem ovlivní drtivou většinu z nás. Jak ji přežít s co nejmenšími ztrátami?

Na přechod ze zimního na letní čas je možné se dopředu připravit a poté zmírnit jeho dopady. Jak?

Spojenec budík

Přibližně 4 dny před změnou času posuňte ranní buzení nejprve o 15, později o 20 minut dříve. Vstáváte-li tedy dnes v půl sedmé, 4 dny před přechodem na letní čas posuňte budík na čtvrt na sedm a 2 dny předem ještě o dalších 5 minut (na 6:10). Alespoň vám pak nebude připadat ona hodina spánku méně jako takový šok.

Kdy bude večeře?

Podobně můžete upravit i čas, kdy obvykle večeříte – několik dní před změnou času začněte podávat jídlo s půlhodinovým předstihem oproti současnému stavu. Posune se vám díky tomu přirozeně i odchod do postele, takže po přechodu na letní čas nebudete bojovat s tak výraznou únavou.

Omezte kofein a alkohol

V rámci příprav na změnu také večer vynechejte kávu a alkoholické nápoje. Proč? Negativně totiž ovlivňují kvalitu spánku, takže jsme po nich ještě unavenější. A to je něco, co naše tělo, které se bude muset vyrovnat se změnou svých biorytmů, opravdu nepotřebuje…

V sobotu neflámujte

Že když už nám někdo ubere hodinu spánku, tak vlastně nezáleží na tom, zda a kdy půjdeme v sobotu spát? Jenže výzkumy ukazují, že na tom záleží. Noc ze soboty na neděli 26. března bychom měli pěkně zůstat doma, nebo alespoň příliš neponocovat. Jinak nám hrozí cosi, čemu odborníci říkají sociální jet lag (tedy - zjednodušeně řečeno - nesoulad mezi našimi biologickými hodinami a společenským životem).

Pusťte domů světlo

Navzdory přípravě jste po změně času unavení a ráno se vám velmi těžko vstává z postele? Usnadněte si probuzení tím, že hned, jakmile vás probudí zvuk budíku, vstanete a dojdete roztáhnout závěsy, jež brání vniknutí venkovního světla do ložnice. Sluneční paprsky totiž aktivují vaše biologické hodiny a bude se vám vstávat o něco lépe.

Odložte elektroniku

Že si nedovedete představit, že byste si ještě před usnutím nezkontrolovali e-maily či profil na sociální síti? Pak alespoň týden po změně času se tohoto zlozvyku, který bychom měli ideálně ze svého života vypustit úplně, raději zbavte. Displeje mobilních telefonů, tabletů či počítačů vydávají modré světlo, jež narušuje produkci melatoninu, hormonu spánku. A kvůli tomu hůře usínáme. Což je něco, co v situaci, kdy už se nám i tak kvůli změně času hůře odplouvá do říše snů, není úplně žádoucí.

Zkuste meditaci

Jak se po náročném dni zklidnit a navodit svému tělu pocit ospalosti, i když je stále zvyklé, že do postele chodí o hodinu déle? Co takhle zkusit nějakou relaxační techniku nebo meditaci? Odstraníte nejen stres, ale krásně se uvolníte a bude se vám mnohem lépe usínat. I o hodinu dříve…

Vsaďte na bylinky

A usínání ještě jednou. Dopřejte si před spaním třeba meduňkový nebo heřmánkový čaj s medem (můžete také zkusit odvar z chmele či kozlíku). Ložnici provoňte levandulí nebo jinou vůní, jež vás uklidňuje (na polštář ji můžete nakapat v podobě esenciálního oleje).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat