Štěstí během chvíle. Jak se znovu usmívat, i když máte den pod psa

Občas člověk prostě nemá dobrou náladu. Ale to neznamená, že by si ji nemohl vykouzlit! Jen musí vědět jak.

Na to, jak vyvolat u člověka pocity štěstí a radosti, se zaměřili i slovutní vědci. A přišli s několika zaručenými radami. Inspirujete se?

Dopřejte si hodinku spánku navíc

Autoři výzkumu z University of Surrey jsou přesvědčení, že ke štěstí člověku mnohdy stačí, pokud si dopřeje o hodinu spánku více než obvykle. Těžko si takový luxus můžeme dopřát ráno, když musíme vstávat do práce, a tak je nejlepší přidat hodinku pěkně večer, tedy jít dříve spát (a ne, nebojte se, nic vám neuteče).

Vypněte Facebook

Zpráva Hapiness Research Institute tvrdí, že pocity štěstí se u člověka rapidně zvýší, pokud alespoň na týden (ideálně na měsíc) přestane sledovat sociální sítě.

Jděte do práce pěšky

Vědci z University of East Anglia zjistili, že lidé, kteří mají chůzi zařazenou mezi své běžné denní aktivity, jsou mnohem šťastnější a méně trpí stresem než ti, kteří se všude jen vozí. Zkuste alespoň část cesty do/z práce jít pěšky!

Naplánujte prázdniny

Nebo dovolenou. Nebo prodloužený víkend. Zkrátka si pěkně sedněte a porozhlédněte se, jaké možnosti se vám nabízejí – v teplých krajinách či na horách nebo „jen“ v českých luzích a hájích, na chalupě, v kempu, u babičky… Podle Rotterdamské univerzity už jen samotné plánování času plného volna a zábavy zvedne zaručeně náladu.

Dejte si jablko nebo mrkev

Nebo salát. Nebo rajče nebo pomeranč nebo banán. Jinými slovy sáhněte po zelenině či ovoci. Ty totiž podle vědců z University of Warwick dokáží nastartovat dobrou náladu.

Pokochejte se koťátky

Nebo štěňátky, medvíďátky, veverkami, králíčky, zkrátka jakýmikoli roztomilými zvířátky. Už jen dívat se na jejich fotky může podle japonských výzkumníků vyvolat rychle pocit radosti.

Objímejte se

Tedy ne sami sebe, ale jeden druhého – partnera, partnerku, děti, rodiče, prarodiče, ale klidně i kamarádku. Proč? Podle výzkumu se při objímání uvolňuje hormon oxytocin, kterému se mimo jiné přezdívá hormon štěstí, a tak není divu, že naše nálada zaznamená jasný obrat k lepšímu.

Obklopte se veselými lidmi

Výzkum Harvardovy univerzity ukázal, že jsme-li obklopeni šťastnými lidmi, nezůstaneme vězet ve špatné náladě dlouho. Každý veselý člověk v naší blízkosti zlepší naši náladu o téměř 10 procent. Takže pozvěte na návštěvu kamarády a usmívejte se!

Poslouchejte hudbu

Autoři z McGillovy univerzity doporučují na zvednutí nálady poslech oblíbené hudby (tedy ne že bychom na něco takového potřebovali vědeckou studii). Hudba totiž stimuluje produkci hormonu dopaminu, který stojí za pocity štěstí a uspokojení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat