Je opravdu nutné nosit v zimě šálu a čepici?

Teploty se pohybují okolo bodu mrazu a většina z nás už vytáhla ze skříně zimní bundy a kabáty. Jak je to ale s nošením šály a čepice? Opravdu jsou tolik důležitou součástí našeho zimního šatníku?

Nejvíce tepla ztrácíme přes hlavu

To je časté tvrzení, se kterým se setkáváme především tehdy, pokud řešíme oblékání našich dětí. Skutečnost je však trochu jiná. Pravdou je, že tepelné ztráty závisí na tom, kolik procent naší pokožky odhalujeme. Vzhledem k tomu, že hlava tvoří deset procent z celkové plochy naší pokožky, vynecháním pokrývky hlavy tedy dojde pouze z deseti procent, nikoli ze sedmdesáti, jak se mnohdy mylně uvádí.

Vlasáči vs. plešatí

Podmínky se trochu mění, pokud nemáte na hlavě vlasy. Pakliže jste zvyklí na krátký sestřih nebo máte pleš, rozhodně byste se nošení čepice neměli vyhýbat. Zabráníte tím případným omrzlinám, které si vám zimní počasí může snadno přivodit. Vědci však dospěli k názoru, že pokud máte bujnou kštici, zastoupí pokrývku hlavy až do třiceti stupňů pod nulou. Ale v takové zimě už by jen málokdo vystrčil nos z teplého domova, natož si nevzal čepici, snad už jen pro pocit.

U dětí pozor!

Co se týče dětí, tam podobná pravidla rozhodně neplatí. U dospělého představuje hlava deset procent celkové plochy těla, ale děti mají hlavu v porovnání se zbytkem těla mnohem větší. Nemají také tak dobře vyvinutou termoregulaci, a proto se tolik upozorňuje na výrazné tepelné ztráty. U dětí by tedy čepice nikdy neměla chybět. A neplatí to pouze v zimě. Jednoduchým pomocníkem může být pravidlo, že když má dítě svetr nebo mikinu, mělo by mít i tenkou čepici. S postupem ochlazování a přidávání dalších vrstev přidávejte i na síle pokrývky hlavy. U miminek v zimě se doporučuje bavlněná čepička a na ní druhá, silnější.

Jak je to se šálami?

Co se týče šály, jde trochu o něco jiného, než o tepelné ztráty. Samozřejmě, že pokud budete nosit rozhalené výstřihy a ignorovat existenci čepic, nejsou pak tepelné ztráty zrovna zanedbatelné. Šála má ale jednu skvělou vlastnost a to chránit cévy, a tepny, které krkem prochází a také choulostivé orgány, které se v něm nacházejí. Nejefektivnější je, pokud šálu budete nosit i přes ústa, abyste zamezili přísunu ledového vzduchu k vašim hlasivkám a průduškám. Sečteno, podtrženo, šála se jeví jako mnohem větší pomocník, než čepice. Přesto občas při pohledu na teploměr zvažte, jestli by nestálo za to udržet se co nejvíce v teple i kdyby vás to stálo účes.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat