Grinchův syndrom aneb Proč tolik lidí nesnáší Vánoce

Čím dál, tím častěji se setkáváme s lidmi, kteří tvrdí, že by vánoční svátky nejraději vymazali z kalendáře. Dříve se však na Vánoce těšil snad každý, bez ohledu na to, jak moc byl Ježíšek bohatý. Šlo především o atmosféru a na tu dnešní „Grinchové“ nejspíš zapomínají.

Zapomínají na podstatu

Z každého koutu na nás dnes vyskakují reklamy, které nás nabádají, abychom sháněli pouze prvotřídní dárky za tisíce, jako by bez nich Vánoce nemohly existovat. Snadno se pak necháváme strhnout dojmem, že pod vánočním stromkem musí být především drahé dary a to v patřičném množství. Nezamýšlíme se už nad tím, o čem svátky skutečně jsou a zaměřujeme se pouze na to, že budeme muset vynaložit velké úsilí na vymyšlení skutečně originálního dárku a také na to, jak drahý bude a to jednoduše proto, že se to často od obdarovaných očekává nebo si o konkrétní věc sami řeknou.

Vlastnoručně vyrobené dárky vyšly z módy a „měkoně“ pod stromečkem radostně nachází jen málokdo. Není divu, že se pak uchylujeme k nákupu elektroniky a drahého vybavení, přičemž sami sobě vyvoláváme stres tím, že po Vánocích budeme mít jistě hluboko do kapsy.

Nedostatek financí je tedy nejčastějším důvodem, proč mají mnozí k Vánocům odpor. Nakupování dárků berou jako povinnost, nikoli radost.

Úklid, pečení a nákupy – nepsané pravidlo

Gruntování má v oblibě nejspíš jen málokdo. Vánoční čas nám však nenápadně velí, abychom vysmejčili i ten nejvzdálenější kout. Když vezmeme v potaz, že většina z nás chodí do práce a vrací se s večerem, kdy bychom nejraději ulehli na gauč k televizi a místo toho musíme vzít do ruky hadr a zatím, co se v troubě peče linecké, leštíme okna, není divu, že leckoho může toto období otravovat.

O svátcích se především hoduje, a i kdyby ne, něco se jíst musí. A to „něco“ lze sehnat jedině v přeplněných obchodech, kde musíme vystát příšerné fronty, přesto, že jdeme jen pro pět rohlíků. Lidi tohle jednoduše odpuzuje.

Setkání s rodinou

Ačkoli by trávení času s rodinou mělo být příjemné, mnohdy tomu tak není. Jsou tací, kteří ostatní členy rodiny příliš nemusí a návštěva příbuzných o Vánocích je dalším nepsaným pravidlem. Takové akce často končí hádkou, jelikož s přetvářkou vydrží celý den jen ti nejotrlejší.

Póza

Pak jsou tu tací, kteří nenávidí Vánoce, protože je to tak nějak „in“. Dnes jsou Vánoce spíše komerční záležitostí a stejně tak je vnímá i velká část populace. Ta ale na jednu stranu tvrdí, že Vánoce nenávidí, protože je to všechno jen o penězích, přetvářce a shonu, na stranu druhou nemají zájem přetvořit si je sami pro sebe v něco krásného. Je prostě jednodušší zařadit se do skupiny „Grinchů“, než přesvědčit sám sebe a své nejbližší, že Vánoce jsou především svátky klidu a pohody.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat