Focení jídla může pomáhat hubnout. Jak?

Některé návštěvníky drahých restaurací popuzuje, když jiní strávníci narušují etiketu vytahováním mobilů a focením donesených jídel. Ačkoli takové chování může být projevem hulvátství, jiná situace nastává, když je součástí strategie hubnutí. Vědci z Oregonu tvrdí, že lidé držící dietu, kteří jsou nuceni si každé jídlo vyfotit, si naloží menší porci a snědí méně kalorií. Tím se hubnutí stane účinnějším.

Jde tady samozřejmě hlavně o psychologický efekt. Focení v rámci vyhodnocení jídelníčku pomocí obrázků pomáhá odborníkům mapovat, co jejich klient skutečně snědl. Podle obrázků může odborník lépe zhodnotit, co vynechat, jak změnit skladbu či velikost porce. Ale už samo focení nutí hubnoucího více přemýšlet o tom, co tedy pozře.

„Například člověk ohrožený diabetem si tři dny fotí vše, co sní. Aby mohl lékař zhodnotit, co musí vynechat a změnit… Samo focení má ale silný psychologický účinek na hubnoucího a nutí ho uvažovat o tom, co pozřel,“ vysvětluje doktorka Mary Cluskeyová z Oregon State University.

Mapování focením tedy funguje jako diagnostická pomůcka a zároveň posiluje psychologicky hubnoucího v odhodlání změnit své stravovací návyky a zabývat se velikostí porcí.

Zdravé, ale trochu zákeřné

Většina lidí, kteří touží zbavit se přebytečných kilogramů, si hlídá především velikost porce u nezdravých pokrmů. U dobrot, o nichž se ví, že prospívají našemu tělu, už tak pečliví nejsou. Ovšem i v této skupině potravin se skrývají takové, jež sice pozitivně přispívají ke správnému fungování lidského organismu, ale také jsou pořádně kalorické. Na co si dát pozor?

Mandle

Obsahují důležité vitaminy, minerály i antioxidanty a patří k vůbec nejzdravějším potravinám. Jenže pokud to s nimi přeženete, mohou se vaše sny o štíhlé postavě rychle rozplynout. Denně byste určitě neměli sníst víc než 20 mandlí (množství odpovídající asi hrstce) – i tohle množství už vašemu organismus prospěje, ale rozhodně po něm nepřiberete!

Saláty

Teď samozřejmě nemluvíme o salátech jako takových, ale o dresincích, které k nim patří. Ty totiž dokáží z „dietní“ pochoutky udělat kalorickou bombu. Nekupujte proto dresinky v obchodě, ale připravujte si je doma. Stačí troška olivového oleje, vinný ocet, případně hořčice a trocha medu – a máte zálivku, kterou si zamilujete, aniž byste tělu dodali zbytečné množství kalorií.

Avokádo

O jeho přínosech na lidský organismus není nutné se dlouze rozepisovat, každý ví, že avokádo obsahuje spoustu vitaminů, minerálů, omega-3 mastné kyseliny a řadu antioxidantů. Jenže také patří k vůbec nejkaloričtějším plodům, co v obchodech seženete. Optimální denní dávka, pokud si hlídáte postavu? Okolo čtvrtky avokáda.

Granola

Úžasně křupavá granola kromě vitaminů, minerálů a antioxidantů dodá tělu také potřebnou vlákninu. A množství kalorií. Rozhodně se vyplatí připravovat si tuto směs doma a nespoléhat na granolu, co seženete v obchodech (často bývá plná cukru). Ale ani tak by denní dávka téhle pochoutky neměla přesáhnout 4 polévkové lžíce (například nasypané na jogurt apod.).

Olivový/kokosový olej

Ano, jsou to velmi zdravé oleje. Ale pořád jsou to oleje, což znamená, že obsahují spoustu kalorií. Tak to s nimi nepřehánějte – jediná lžíce totiž obsahuje 120 kalorií…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat