Hrst borůvek denně zvýší výrazně výkonnost mozku

Za druhé světové války dostávali britští letci denně hrst sušených borůvek. To proto, aby lépe viděli. Barviva obsažená v bobulích tohoto druhu brusnice totiž posilují sítnici a zostřují vidění. Jenže plody borůvek jsou plné dalších antioxidantů, které působí blahodárně na řadu dalších orgánů, především na mozek. Zvyšují v něm průtok krve a výrazně posilují jeho výkon včetně paměti a učení.

Borůvky – v sezóně dvě hrsti syrových, během roku hrst sušených, případně nahrazených sklenicí šťávy – totiž dokáže dodat tělu tolik flavonoidů, že se výrazně zlepší prokrvení mozku a jeho funkce. A účinek je nejvýraznější u starších osob nad pětašedesát let.

„Naše kognitivní funkce se během života zhoršují, ale předchozí výzkumy prokázaly, že kognitivní funkce jsou lepší u těch starších osob, které konzumují hodně rostlinných flavonoidů. Náš výzkum srovnávající jedince konzumující borůvky a jedince dostávající placebo dokazuje, že borůvky mají posilující účinek na myšlení, paměť a další funkce mozku,“ tvrdí doktorka Joanna Bowtellová z University of Exeter.

Přínos i pro děti

Ovšem nejen u starších lidí se konzumace borůvek doporučuje kvůli zlepšení některých mozkových funkcí. Vědci z Readingu testovali konzumaci borůvkové šťávy u školáků a zjistili, že při konzumaci tohoto ovocného nápoje se zvýšila výkonnost mozku u dětí a zlepšilo učení a paměť.

V experimentech s žáky základní školy prokázala, že ve dnech, kdy pili borůvkovou šťávu, měli lepší výsledky v kognitivních testech. Nejlepších výsledků bylo dosaženo ve dni, kdy děti pozřely asi šálek a půl lesních borůvek.

Borůvky jsou dobré také sušené, mají stejný obsah všech účinných látek a lze je dlouho skladovat bez přídavku cukru. Džemy a zavařeniny jsou méně vhodné, protože obsahují přidaný cukr.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat