Rybí olej pomáhá pacientům po infarktu

Američtí vědci tvrdí, že užívání jedné tablety rybího oleje samo o sobě není spásou v prevenci infarktu a mrtvice. Pro snížení rizika těchto vážných příhod oběhové soustavy je potřeba dodržovat zdravý životní styl. Ale užívání rybího tuku a doplňků s omega-3 mastnými kyselinami může výrazně prospět pacientům po infarktu a mrtvici.

Podávání přípravků totiž snižuje riziko předčasného úmrtí a hospitalizace po infarktu a mrtvici.

„Lidé v obecné populaci, kteří nebyli diagnostikováni s onemocněním srdce a cév a kteří užívají doplňky stravy s omega-3 mastnými kyselinami v rybím oleji, je užívají bez vědeckých důkazů, že tyto produkty mají nějaké blahodárné účinky na prevenci infarktu srdce, mrtvice, srdečního selhání nebo smrti,“ tvrdí profesor David Siscovick z University of Washington.

Nicméně tento uznávaný americký kardiolog a vědec potvrdil, že užívání přípravků má smysl v případě kardiologických pacientů.

„Vědecké důkazy posledních dvou desetiletí dokazují, že jsou tyto léky účinné u pacientů po nedávném infarktu či mrtvici. Nově jsme také zjistili, že pomáhají i pacientům po srdečním selhání,“ tvrdí profesor Siscovick.

Překvapivý spojenec

Nejlepší je samozřejmě snažit se co nejvíce o prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Všichni víme, že bychom se měli více hýbat a zdravěji jíst, ovšem ruku na srdce - opravdu tuto teorii převádíme v praxi?

V prevenci chorob srdce a cév nám mohou výrazně pomoci některé potraviny. A dokonce i takové, od kterých bychom to nečekali! Dopřáváte si dva tři šálky kávy denně? Pak se možná chráníte před infarktem a mrtvicí. Jihokorejští vědci se totiž přiklánějí na stranu obhájců nápoje z pražených semen kávovníku. Podle nich střídmé popíjení člověku neškodí, ale naopak prospívá jeho oběhové soustavě. Pravidelná konzumace kávy snižuje riziko ucpání a kornatění cév.

Vědci ze Soulu srovnali zdraví srdce a cév u několika tisíc mužů. Rozdělili je pak do kategorií podle konzumace kávy: vůbec nepijí kávu, méně než šálek denně, jeden až tři denně, tři až pět denně, pět a více šálků denně. Nejlepší výsledky vyšetření oběhové soustavy s ohledem na kornatění tepen měli ti, kdo pili tři až pět šálků kávy denně. Na druhém místě byla skupina konzumující jeden až tři šálky. Nejhorší výsledky měli ti, kdo nepili kávu vůbec či jí pili víc než pět šálků denně.

„Naše studie přidává důkazy k rostoucímu počtu výzkumů naznačujících, že konzumace kávy může nepřímo úměrně souviset s rizikem kardiovaskulárního onemocnění,“ uvedl mluvčí Nemocnice Kangbuk Samsung v Soulu, kde výzkum provedli.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat