Hubnutí pomocí malých talířů je nesmysl. Vede to jen k přejídání

Už několik let odborníci na výživu a hubnutí radí svým klientům, aby si nakládali jídlo na malé talířky. I menší porce na nich vypadá větší, protože malou plochu zaplní a opticky tak konzumenta klame. Jenže. Třebaže nasytí oko, nenasytí žaludek. A vědci z Liverpoolu prokázali, že lidé pojídající oběd či večeři z malého talířku si jdou častěji přidat.

„Existuje řada studií, které neprokázaly žádné výhody konzumace z malého nádobí při snižování příjmu kalorií,“ tvrdí autoři z Liverpoolu.

V experimentálních pokusech pak prokázali, že velikost misky na popcorn vůbec neomezí strávníky v množství, které pozřou. S malou miskou si prostě jdou přidat a snědí dokonce víc než ti, kdo mají velkou misku a velkou porci.

„Neprokázali jsme, že by použití malé misky vedlo ke zmenšení porcí, které pokusné osoby pozřely. Pokud jsme něco prokázali, tak to, že malá miska ve srovnání s velkou naopak souvisela s konzumací většího množství,“ tvrdí doktor Eric Robinson z Univerzity v Liverpoolu.

Bylo, nebylo...

Jak se zdá, zařadí se rada o malých talířích brzy mezi takzvané dietní mýty. Ostatně těch panuje okolo hubnutí celá řada! Které se doposud nepodařilo tak úplně vyvrátit?

Umělá sladidla pomáhají zhubnout

Vyměnili jste cukr za umělá sladidla v domnění, že je to cesta ke štíhlé linii? Pak budete zklamaní – podle posledních výzkumů se ukazuje, že sladidla v hubnutí nehrají prakticky žádnou roli (a některá situaci jen zhoršují).

Stačí jen správně jíst, nemusí se cvičit

Ano, vyvážená strava je pro hubnutí naprosto klíčová. Ale jak potvrdily mnohé studie, bude mnohem efektivnější v kombinaci s pohybem. Mimochodem, platí to i naopak – i když se budete hýbat jako o život, ale nebudete správně jíst, nepůjde vám hubnutí příliš dobře...

Hubení lidé nesnídají

Ale snídají. Snídaně je opravdu základ dne, rozhodně byste ji neměli vynechávat! Je prokázáno, že správně vyvážená snídaně umí nastartovat metabolismus a zasytí až do oběda.

Hlavně žádné pečivo

Tohle je jeden z nejrozšířenějších hubnoucích mýtů. Že když z jídelníčku vyřadíme pečivo, zhubneme. Jistě, možná na chvíli, ale rozhodně ne efektivně. Pamatujte, že není pečivo jako pečivo – je dobře, když vyřadíte to bílé, ale rozhodně se nevzdávejte celozrnného! Sice s ním tělu dodáte nějaké ty kalorie, ale spolu s nimi spoustu prospěšných látek včetně vlákniny, která vás udrží dlouho syté.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat