Horká koupel je prevencí cukrovky. Stejně jako jízda na kole

Není pochyb o tom, že aktivní pohyb jako běh či jízda na kole jsou pro zdraví člověka nezbytné. Nicméně v rámci prevence diabetu 2. typu a chronických zánětů v těle může člověk využít ještě další prastarou metodu – horkou koupel. Moderní medicína potvrzuje to, co věděli lidé od antiky. Horké lázně prospívají metabolismu a imunitě.

Jedním z propagátorů horkých koupelí je doktor Steve Faulkner z Loughborough University, který blahodárné účinky prokázal v experimentálním výzkumu.

Vana, nebo kolo?

Pobytu ve vaně s horkou vodou by se měli vyhýbat mladí muži, kteří chtějí zplodit zdravé potomky. Horká voda škodí vývoji spermií. Ale naopak u mužů středního a vyššího věku může mít koupel pozitivní účinky na metabolismus, hladinu cukru v krvi, citlivost tkání vůči inzulinu a působit protizánětlivě.

Doktor Faulkner srovnal účinky pravidelných koupelí s jízdou na kole. Při ní se sice spálilo více kalorií (koupel ve čtyřicetistupňové vodě spálí asi tolik co půlhodinová rychlá chůze), ale lázeň má silnější účinek na hladinu cukru v krvi. Po koupeli se ve srovnání s jízdou na kole následující den méně zvýší krevní glukóza i po přímé konzumaci potravin. I když také jízda na kole má v tomto smyslu blahodárné účinky a je mnohem lepší než nečinnost. Lázeň ale podle výsledků experimentu působí jako prevence diabetu 2. typu. A navíc se při ní sníží počet zánětů v těle a posílí obranyschopnost jako po jízdě na kole.

„Jízda na kole vedla k většímu počtu spálených kalorií než koupel, ale koupel zase vedla k lepší reakci těla na zvýšení glukózy v krvi po konzumaci jídla. Po koupeli měly pokusné osoby o deset procent nižší hodnoty než cyklisté. Horká lázeň nemůže nahradit blahodárné účinky pohybu, ale může být doplňkem k němu jako další metoda prevence,“ tvrdí doktor Faulkner.

Koupele pro tělo i mysl

Koupele dokáží s naším tělem, ale i psychikou hotové zázraky. Však už to věděli naši předkové, kteří si je ordinovali v rámci nejrůznějších bolestí. Co si do nich přidávali?

Pro dobrou náladu

Svařte zhruba deset gramů meduňky ve vodě, nechte deset minut odstát a sceďte. Nálev pak přidejte do lázně, která by měla mít 38 stupňů Celsia. Věřte, že po dvaceti minutách se budete usmívat „od ucha k uchu“.

Pro pleť bez vady

Dvě hrsti sušených květů slézu (seženete v lékárně) nasypte do plátěného pytlíku. Ten pak zavěste pod přitékající vodu. Do vany vhoďte ještě 200 gramů mořské soli. Sléz napomáhá prokrvování a to neuvěřitelně zjemní a vyhladí pokožku.

Proti stresu

Voňavá levandule má zklidňující, posilňující a oživující účinky. 15 gramů přelijte vroucí vodou a nechte odstát. Po scezení nalijte do vany a nechte odplavit všechny starosti.

Pro posílení

150 gramů puškvorce povařte ve 2 litrech vody a přelijte do připravené lázně. Voda by neměla být příliš horká a neměli byste v ní zůstat déle než 20 minut. Odvar z puškvorce prokrvuje pokožku, rovněž dezinfikuje a pomáhá proti revmatismu. I to se může hodit!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat