Proč pořád nehubnu? Známe 10 důvodů

Jaro je prakticky v plném proudu, ve skříni už na nás vykukují lehké šatičky, dietu držíme už nějaký ten týden… A kila pořád nejdou dolů! Jak je to možné? Nejspíš za tím stojí některý z následujících důvodů.

Důvod č. 1: Nevhodná dieta

Vaše kamarádka s tím a tím dietním režimem v naprosté pohodě zhubla 8 kilo, zatímco vy se s ním spíše trápíte a ručička na váze se za stejnou dobu prakticky nepohnula? Pamatujte, že každý jsme jiný a platí na nás i jiná režimová opatření. Možná máte dietu příliš přísnou a vaše tělo ukládá, co může, nebo jste na sebe naopak příliš mírní a svůj organismus jste ke shazování přebytečných kil nedonutili. Pokud se vaše hubnoucí pokusy nesetkávají s odezvou, je na čase nechat si sestavit jídelníček na míru odborníkem na výživu!

Důvod č. 2: Nedostatečný spánek

Další a další studie prokazují jasný vztah naší hmotnosti a spánku, který tělu dodáváme. Ukazuje se, že bychom si měli dávat pozor nejen na počet hodin, po které spíme, ale také na pravidelnost spánku. Měli bychom uléhat do postele každý den v přibližně stejnou hodinu a ve stejnou hodinu ráno vstávat (i o víkendech). Pokud budete respektovat své cirkadiánní rytmy, bude se vám hubnout mnohem snáz!

Důvod č. 3: Velké talíře

Ačkoli někteří odborníci tvrdí, že malé talíře nejsou při hubnutí nijak zvlášť účinné, studie z roku 2015 to vidí jinak. Podle ní sníme průměrně 92 % obsahu talíře, a to bez ohledu na to, jak jsme sytí nebo jak velký talíř máme před sebou. Což znamená, že z velkých talířů se častěji přejídáme. Zkuste proto nějakou dobu jíst z menšího nádobí – i kdybyste přímo nezhubli, pomůže vám to lépe kontrolovat porce.

Důvod č. 4: Nepřející přátelé

Tedy možná ne nepřející v pravém slova smyslu, ale ti neustále pokoušející k mlsání a gurmánským zážitkům. Zkrátka pokud máte ve svém okolí lidi, kteří vás od hubnutí zrazují nebo vám jej všemožně sabotují, zpozorněte. Nemyslí to zle, ale ani vám nijak nepomáhají.

Důvod č. 5: Zakázané potraviny

Velmi častou chybou je naprosté vyloučení některé skupiny potravin z jídelníčku. Většinou to odnesou sacharidy nebo tuky. Ale pamatujte, že tyhle zdroje energie existují i ve zdravých formách, jež náš organismus potřebuje a které mnohdy hubnutí naopak usnadňují. Celozrnné potraviny, ovoce, luštěniny, ryby, avokádo, ořechy… Těm se nevyhýbejte, jen si hlídejte velikost porcí!

Důvod č. 6: Neustálý stres

Málokterý nepřítel hubnutí dokáže naše plány na štíhlou postavu zmařit jako právě stres. Hormony, které se při něm vyplavují, nás nutí jíst spoustu nezdravého jídla, a tak si o úbytku kilogramů můžeme nechat jen zdát. Snažte se co nejvíc zmírnit následky stresu – raději relaxací či sportem než balením chipsů či tabulkou čokolády.

Důvod č. 7: Záludné etikety

Že o sobě nějaký výrobek na obale tvrdí, že je dietní, ještě neznamená, že takovým skutečně je. Příkladem jsou některé light potraviny – sice neobsahují tuk, ale zato nezřídka spoustu cukru a chemikálií. Raději vždy etiketu pečlivě pročtěte, abyste nenaletěli trikům výrobců a obchodníků.

Důvod č. 8: Líné bakterie

Ačkoli obecně máme bakterie spíše za nepřátele, ty v našich střevech jsou životně důležité. Vždyť právě střevní mikroflóra dokáže hubnutí do značné míry ovlivnit, a tak je důležité o ni pečovat. Třeba tím, že jí budete dodávat ty správné potraviny (kysané výrobky, zeleninu…) nebo jí pomůžete probiotiky v pilulkách.

Důvod č. 9: Rychlá jídla

Jak dlouho vám trvá, než spořádáte oběd? Deset minut i s polévkou? Chyba. Jídlo bychom měli jíst pomalu. Nejen proto, abychom si ho vychutnali nebo ho pořádně rozžvýkali, ale také proto, aby náš mozek dostal v pravou chvíli signál, že už jsme sytí. To totiž nějakou dobu trvá a spousta z nás toho během ní spořádá mnohem víc, než by bylo zdrávo.

Důvod č. 10: Tekuté kalorie

Když už se tak věnujete svému jídelníčku, dáváte si pozor také na svůj pitný režim? Kalorie totiž nepocházejí jen z jídla, ale i z pití. Limonády, džusy, energetické nápoje, slazené latte… To všechno dokáže s vašimi dietními pokusy pořádně zamávat. Vsaďte na vodu a neslazené čaje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat