Potraviny pro jarní detox: Nezapomínejte na řepu a špenát

Jarní úklid bytu či domu už má většina z nás šťastně za sebou. Ale co takový jarní úklid vlastního těla? Už jste mu letos věnovali dostatečnou pozornost? Nemusíte hladovět ani držet speciální diety. Na detox vám úplně stačí i běžně dostupné potraviny.

Naše tělo se škodlivých látek zbavuje průběžně samo (především játra jsou v tom přeborníci), ale není od věci mu v tom čas od času pomoci. Třeba právě tím, že podpoříme činnost orgánů, jež mají s detoxikací našeho organismu největší práci.

A po čem sáhnout?

Červená řepa

Šťáva z čerstvé červené řepy je takovým malým (vlastně spíš velkým) zázrakem, který budou vaše játra milovat. Pomáhá jim totiž regenerovat poškozené buňky. Mimochodem, pokud jste to jeden den přehnali například s alkoholem, je červená řepa skvělou první pomocí pro těžce zkoušená játra.

Hořčice

Potřebujete zjara nastartovat metabolismus? Pak máte skvělého pomocníka nejspíš už dávno při ruce, aniž byste si to uvědomovali. Ano, obyčejná hořčice (ideálně bez konzervantů a dalších chemikálií) podpoří spalování kalorií a vylučování škodlivých látek. Dávkování? Stačí lžička denně!

Špenát

I když už víme, že neobsahuje zas tolik železa, jak se léta myslelo, rozhodně si pozornost zaslouží! Je totiž skvělou zásobárnou spousty antioxidantů, které pozitivně ovlivňují řadu pochodů v našem organismu. A dobrá zpráva na závěr? Obsahuje úplné minimum kalorií, takže pokud hubnete do plavek, je vaším nepřekonatelným spojencem.

Rajčata

Patří k potravinám s neuvěřitelně vysokým množstvím antioxidantů. Však je také čím dál častěji předmětem různých vědeckých studií! Nejenže rajčata prospívají pleti, očím nebo zažívání, ale některé výzkumy naznačují, že by mohly hrát roli i v prevenci určitých typů rakoviny…

Banány

Potřebuje vaše zažívání pořádnou vzpruhu? Dopřejte mu ji v podobě banánů. Nejenže účinně bojuje proti všem možným trávicím obtížím (průjmy, nadýmání apod.), ale ještě pomůže se zadržováním vody v organismus a poskytne vám dávku tolik důležitého draslíku.

Grapefruit

S metabolismem dokáže tohle ovoce zázraky. Však je také doporučováno všem, kteří se pokoušejí zbavit nějakých těch přebytečných kilogramů! Sám grep není nijak kalorický, navíc dokáže potlačit chuť k jídlu. Jen pozor, pokud užíváte léky – s některými pilulkami si grapefruit nerozumí (a může dokonce negativně ovlivnit jejich účinek, proto se vždy poraďte s lékařem).

Ibiškový čaj

Především pokud máte ve stravě nadbytek soli (a ruku na srdce, to máme prakticky všichni), může se stát, že naše tělo zadržuje kvůli sodíku nepřiměřené množství vody. To mimo jiné stojí i za naším nevysvětlitelně nafouklým bříškem. Jak se vody zbavit? Popíjejte během dne ibiškový čaj. Obsahuje flavonoidy, které ovlivňují produkci aldosteronu – hormonu, který je za regulaci vody v těle odpovědný.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat