Každá hodina běhu prodlouží život o sedm hodin

Každá hodina běhu se počítá. Tvrdí to vědci s Iowy s tím, že běhat má smysl bez ohledu na to, zda člověk jen tak kluše nebo běží jako profesionální atlet. Běhání je zdravé a každá hodina tohoto pohybu prodlouží život o sedm hodin. Celkový účinek se však projeví maximálně v prodloužení o tři roky. Jinými slovy, člověk, který běhá denně, si život neprodlužuje nekonečně.

Stačí ale běžet také jednu hodinu týdně. Taková doba stačí na to, aby se tím život prodloužil o sedm hodin. Za celý život to pak načte tři roky navíc.

„Nevíme přesně, proč běh tak prodlužuje život, ale má skutečně blahodárný vliv na prevenci předčasného úmrtí a na prodlužování života. Ačkoli i jiné typy pohybu prodlužují život a prospívají zdraví, běh se jeví jako ten nejlepší způsob,“ tvrdí profesor kineziologie Duck-chul Lee z Iowa State University.

Běh prokazatelně snižuje krevní tlak, pomáhá spalovat podkožní tuky v břišní oblasti, zvyšuje kondici srdce a cév a zlepšuje také dýchání. To vše jsou faktory prodlužující život a zpomalující stárnutí.

Vzpruha pro mozek

Bylo by chybou myslet si, že běh prospívá jen našemu tělu. Tento druh pohybu ocení i náš mozek! Při běhu se totiž podle experimentálních výzkumů mozek zklidní, sníží svou aktivitu a dostane do stavu podobného meditaci.

Vyplývá to ze studie profesora Vladislava Vjazovského, který účinky běhu na mozek a jeho aktivitu či spánek testoval v laboratoři na zvířatech.

„Překvapivě jsme zjistili, že když myši běží vysokou rychlostí, některé z jejich neuronů přestanou zcela pracovat. A celková aktivita mozku v motorické a senzorické oblasti mozkové kůry se sníží v průměru o třicet procent. Paradoxně to naznačuje, že obecně aktivní fyzické chování a intenzivní pohyb nutně nevyžadují vyšší aktivitu mozku,“ tvrdí profesor Vjazovskij z Oxfordské univerzity.

Přitom jde podle něj o to, že se jedná o monotónní, stále se opakující pohyb. Při něm mozek snižuje svou aktivitu a dostává se do stavu podobného meditaci. A jako po ní i po běhu mozek najednou potřebuje méně spánku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat