Jarní nachlazení: Kdy už je na čase vyrazit k lékaři

Nevyzpytatelné aprílové počasí je jako stvořené k tomu, abychom dostali pořádnou rýmu. Jednu chvíli svlékáme svetry kvůli teplým slunečním paprskům, abychom za několik minut promokli v jarní přeháňce. Většina z nás nachlazení nijak neřeší. Ovšem jsou situace, kdy se vyplatí vyhledat lékaře.

Známe to všichni – škrábe nás v krku, pokašláváme a náš nos připomíná nezastavitelný vodovod. Ačkoli je nachlazení nepříjemné, na zdraví či životě nás neohrožuje. Většina z nás si vystačí s horkým čajem, kapkami do nosu a pastilkami na bolest v krku či sirupem na kašel. Jenže co když se z obyčejného nachlazení vyvine něco vážnějšího? Jak poznat, že je na čase vyhledat odbornou pomoc?

Týdny beze změny

Nachlazení se většinou netáhne déle než týden. Ovšem co dokáže potrápit, je kašel. Jestliže se vás odmítá pustit i po třech týdnech, pak zajděte k lékaři. Může se totiž stát, že mát zaděláno na pořádný zánět průdušek či plic. A ten už teplým čajem nevyléčíte.

Na houpačce

Tři dny vám nebylo dobře, pak se zdá, že je vše na dobré cestě, a za pár dní už zase smrkáte jako diví a teploměr signalizuje problém. A tak dokola a dokola. Ani v tomto případě není od věci vyhledat lékaře – možná totiž bojujete ještě s nějakou jinou infekcí, která nedovoluje tělu zbavit se nadobro nachlazení.

Pláč nonstop

Tedy v přeneseném slova smyslu. Pokud vaše posmrkávání doprovází slzící a podrážděné oči, pak se možná vůbec nejedná o rýmu, ale o alergii. Právě na jaře je poměrně těžké nachlazení od alergie odlišit. Navíc alergie mohou mít spoustu dalších symptomů (od otoků po žaludeční obtíže), takže je laik jen těžko diagnostikuje.

Klesající váha

Hubnutí se na jaře hodí nejspíš spoustě lidí, a tak se rozhodují pro nejrůznější diety. Ovšem pokud vaše hmotnost klesá, ačkoli jíte jako obvykle, může se za „rýmou“ skrývat závažnější onemocnění. Není od věci svěřit se do rukou lékaře, aby provedl potřebná vyšetření.

Hvízdání a sípání

Kašel je při nachlazení poměrně běžným symptomem. Ale pokud při dýchání sípete či slyšíte pískání, možná se vůbec o nachlazení nejedná, ale trpíte alergickým astmatem. Tuto nemoc rozhodně nepodceňujte, může vést k vážným potížím s dýcháním.

Náhlé bolesti

Bolesti hlavy či krku jsou při nachlazení zcela normální. Ovšem pokud se přidá i bolest v uchu, pak na nic nečekejte a vydejte se k lékaři. Zánět středního ucha totiž zdaleka není jen dětskou nemocí. Potrápit dokáže i dospělé. A pokud se zanedbá, může dojít i k poškození sluchu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat