Jaro je pro detoxikaci vhodné, vyvarujte se však extrémů

Stále více lidí se s příchodem jara snaží dostat do formy své tělo, které přes zimu trpělo nedostatkem pohybu, ale i nepříliš zdravou stravou. A tak se rozhoduje pro nejrůznější detoxikační techniky. Zatímco povzbuzení přirozené schopnosti těla očistit se odborníci schvalují, varují před některými extrémními praktikami, které by mohly organismu spíše ublížit.

Přitom účinná detoxikace vůbec nemusí být nijak složitým procesem, často stačí několik úprav, abychom svému tělu dopřáli potřebné živiny a pomohli mu tak zbavit se následků zimy.

Proč detoxikovat?

Po zimních měsících je naše tělo zpomalené. Dělalo si po celou dobu zásoby, hlavním zdrojem energie je pro něj tuk a také je zatěžováno škodlivými toxiny, kterých je potřeba se pro správné fungování organismu zbavit. I když to možná nepociťujeme, střídání ročních období a změny, které kolem nás v souvislosti s tím probíhají, na něj mají silný vliv, a tak je s příchodem jara nutné změnit některé „zimní“ návyky a jít mu vstříc nejen činnostmi, ale hlavně stravou. Právě tou jsme totiž s přírodou neodmyslitelně spjati.

Jak začít

Detoxikace organismu je založena na očištění těla od toxinů. Těch je v těle za celou zimu nashromážděno nespočet, především v tlustém střevě, kde vznikají ty nejvíce škodlivé, projevující se únavou, poruchami zažívání, bolestmi hlavy a kloubů či potížemi s pletí.

Prvním krokem k takové očistě je samozřejmě úprava stravy. Vzhledem k zimním zásobám tuků je nutné jejich množství v přijímané stravě snížit, s nimi omezit i oleje a maso. Žádoucí je v jídelníčku naopak větší množství zeleniny a obilovin, jež dodají tělu kvalitní minerály a vitaminy.

Změna by měla proběhnout i ve způsobu přípravy pokrmů – zimní pečení a vaření je vhodné obměnit zvýšením příjmu syrové zeleniny, tím bude naše strava vhodně odlehčena a energie těla se lépe přizpůsobí energii jara.

Pomoc z přírody

Postupná a pravidelná detoxikace zlepšuje zdravotní stav, má pozitivní vliv dokonce i na stárnutí. Díky ní se zlepší také činnost orgánů, které se na samotném čištění podílejí, tzn. jater a ledvin. Blahodárné účinky ovlivní i mozek, do kterého se díky správné výživě zvýší přísun kyslíku. Zlepšuje se i nálada, sexuální výkonnost a obecně psychický stav.

V průběhu detoxikačního procesu můžeme tělu pomoci dodáním potřebné vlákniny a vitaminů, konkrétně A, B, C a D. Také např. ostropestřec mariánský, česnek nebo chlorela mají příznivé očistné účinky a zlepšují funkci jater. K odvodnění organismu a stimulaci správného fungování močového ústrojí zase pomáhá lopuch či smetanka lékařská.






Celkem 13 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat