Snídaně či velikost porcí. Ke zdravému stylu stačí malé změny

S příchodem jara začíná řada z nás řešit svůj životní styl. Jako by v nás probouzející se příroda evokovala vlastní snahy o obrodu. A tak přemýšlíme o tom, jaký sport začneme provozovat, případně co s tím příšerným jídelníčkem, který se zdravím nemá nic moc společného.

Přitom není nutné vymýšlet složité plány či se výrazně omezovat. Stačí pár změn, aby se vaše tělo zase začalo cítit skvěle (a pravděpodobně se zbavilo i nějakých těch přebytečných kilogramů).

Jak na to?

Žádné dělení

Ještě si pamatujete, jak vám maminka říkala, že snídat máte sami, o oběd se rozdělit s přítelem a večeři přenechat nepříteli? I když s tím obědem a večeří neměla tak docela pravdu, se snídaní se nemýlila. Nevynechávejte ji – a dobře si promyslete, co si dopřáváte. Vsaďte na proteiny (například vajíčka) a složité sacharidy (celozrnné pečivo nebo ovesnou kaši).

Pozor na nápoje

Spousta lidí se soustředí jen na to, co si nakládá na talíř, ale už nějak nesleduje, co si lije do sklenice či hrnku. Nejde jen o to, že v nejrůznějších nápojích konzumujeme spousty prázdných kalorií (například pokud pijeme limonády, ochucené minerální vody či sladíme čaj), ale řada z nich také obsahuje spoustu chemikálií, jež našemu organismu dvakrát neprospívají. Pamatujte – nejlepší je spoléhat na čistou vodu (ochucenou kouskem ovoce či zeleniny) nebo neslazené čaje.

Zrádné svačinky

Jak vypadá vaše odpolední svačina? Podlehnete volání vlčího hladu a v nejbližším automatu či supermarketu si koupíte bagetu či rohlík s „něčím do ruky“? Chyba. Tak svému tělu totiž neprospějete, naopak. Zkuste mít po ruce ovoce, zeleninu nebo ořechy. Organismu dodáte potřebné živiny a vlákninu. A ještě přemůžete hlad!

Netradiční dortíky

I když se budete snažit jíst jako podle příručky zdravé výživy, pokud oběd či večeři zakončíte dortem se šlehačkou či máslovým krémem, vaše snahy vyjdou tak trochu vniveč. Co takhle vyměnit tradiční dezerty za ty o něco zdravější? Nemusíte vymýšlet nic složitého – i miska s kousky nejrůznějšího ovoce dokáže chuť na sladké snadno zahnat.

Bez přidávání

Většina z nás se přejídá, respektive jí víc, než musí. Mozku totiž trvá přibližně 20 minut, než zaregistruje, že jsme sytí. A za oněch 20 minut toho dokážeme spořádat velké množství! Proto se vyplatí nakládat si na talíř menší porce. A nepřidávat si do té doby, než si budeme skutečně jistí, že máme ještě hlad. Rovněž je dobré jíst pomalu. To abychom dali mozku šanci zjistit, že už máme dost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat