Chilli je zdravější, než by se mohlo na první pohled zdát

I když se může zdát, že po konzumaci chilli člověku doslova hoří celé zažívací ústrojí, má toto koření ve skutečnosti uklidňující vliv na trávicí trakt. Působí totiž přímo na imunitní systém, který pak přestává vyvolávat záněty v celém trávicím traktu. Podle vědců z Connecticutu souvisí konzumace chilli s produkcí anandamidu, který připomíná drogu THC z konopí a tlumí záněty ve slinivce i ve střevech.

To má léčivý vliv na diabetes 1. typu vyvolaný nefunkčností slinivky a na zánět střev známý kolitida.

Kapsaicin se v trávicím traktu váže na receptory TRPV1, kde tvoří anandamid, který je chemicky příbuzný THC a v mozku člověka působí v procesech řízení bolesti, deprese, chuti k jídlu, paměti a plodnosti. Krom toho ale anandamid působí na imunitní systém jako silně protizánětlivá látka.

Tým profesora Pramoda Srivastavy z University of Connecticut popsal účinky konzumace kapsaicinu a jeho roli při vytváření anandamidu v experimentech s laboratorními hlodavci.

„To nám umožňuje představit si, jakými cestami imunitní systém a mozek spolu komunikují. Sdílejí podobný jazyk,“ tvrdí profesor Srivastava.

Také podávání konopí s THC vyvolalo u myší stejný účinek jako konzumace chilli. Je tedy možné využít tuto drogu jako konzumovatelný lék při léčbě některých poruch trávicího traktu a slinivky.

Anandamid popsal jako první český vědec Lumír Ondřej Hanuš žijící v Jeruzalémě. Název ananda pochází ze sanskrtu a znamená blaženost či dokonalé štěstí.

Proti přejídání

Chilli, jak se zdá, neprospívá jen zdraví naší trávicí soustavy, ale ocení ho i lidé, kteří se snaží zhubnout nějaký ten nadbytečný kilogram. Nejenže tohle koření umí nastartovat metabolismus, ale také potlačuje chuť k jídlu, takže zaručí, že toho nespořádáme tolik.

Kapsaicin působí na receptory TRPV1, jejichž podráždění vyšle mozku signál, že je žaludek plný. A člověk přestává jíst. Pálivého tak sní méně. Zatímco tuk tyto receptory inhibuje, pálivé naopak aktivuje. Když člověk jí planá tučná jídla, má tendenci se přejídat. Ale pokud je v tučném jídle kapsaicin, nasytí se žaludek dříve. Člověk sní méně a přijme méně kalorií. To mu pomůže zhubnout.

„Žaludek se natahuje, když je plný, což aktivuje nervy v žaludku, které říkají tělu, že už má dost jídla. Zjistili jsme, že tato aktivace je ovládána pomocí chilli nebo TRPV1 receptorů. Z předchozích výzkumů víme, že lidé konzumující kapsaicin obsažený v chilli přijímají méně kalorií,“ vysvětluje profesorka Amanda Pageová z University of Adelaide.

Její tým dokázal receptory TRPV1 vypnout. Takový jedinec pak necítí sytost, ani když se příliš cpe. A naopak u zdravých jedinců, kteří konzumují potraviny s kapsaicinem, se dostaví pocit sytosti mnohem dříve. To má zásadní vliv na omezení přísunu kalorií.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat