Za epidemii dny můžou slazené limonády, červené maso a brambůrky

Žádná jiná kultura světa netrpí tolik dnou jako ta Západní. Nemoc z přemíry dobrého, jak se jí někdy také přezdívá, je způsobena zhoubnou skladbou západního jídelníčku, na kterém dominují slazené perlivé limonády místo čisté vody, červené maso místo bílého a rostlinných bílkovin a smažené brambůrky či hranolky, které se z občasné pochutiny staly běžnou součástí jídelníčku.

Před dnou a také artritidou chrání naopak strava, kterou západní lidé příliš nekonzumují – tedy bohatá na zeleninu, ovoce, semena a ořechy. Podle vědců z Harvardovy univerzity totiž tyto potraviny pomáhají snížit obsah kyseliny močové v krvi. Tato krystalická, ve vodě hůř rozpustná látka se ukládá v kloubech, kde pak vyvolává zánětlivé a příšerně bolestivé onemocnění zvané dna.

„Příčinou epidemie dny na Západě je zcela jasně strava, především slazené perlivé limonády, červené maso, hranolky a brambůrky či sladkosti,“ tvrdí doktor Hyon Choi z Harvardovy univerzity.

Smažené zlo

Všichni samozřejmě víme, že brambůrky či hranolky bychom neměli příliš často jíst. Ale jak nám vlastně škodí? Dna není to jediné, co nám po jejich nadměrné konzumaci hrozí.

Ví se už mnoho let, že obecně smažená jídla – i když patří mezi nejoblíbenější – jsou z hlediska zdraví velmi riziková. V jídelníčku západních kultur jsou velmi běžná především v podobě smažených brambor. Vědci z Harvardovy univerzity ale tvrdí, že už čtyři porce hranolků týdně zvyšují riziko hypertenze o sedmnáct procent.

Západní jídelníček je bohužel příliš bohatý na jednoduché cukry. Brambory obsahují škroby, které jsou lidským trávením velmi snadno štěpeny na jednoduché cukry. Takže obecně po konzumaci jakýchkoli brambor – i těch vařených a pečených – roste hladina cukru v krvi. A právě tento faktor zvyšuje riziko rozvoje metabolického syndromu a také krevního tlaku. V kombinaci s vysokým obsahem tuku (což je případ hranolků) je riziko hypertenze ještě vyšší.

A skutečně. Vědci z Harvardovy univerzity prokázali, že čtyři porce brambor jakéhokoli typu úpravy (pečení, vaření, smažení) konzumované týdně zvyšují riziko hypertenze v průměru o jedenáct procent. Hranolky samotné ale o sedmnáct procent. Jsou z hlediska rizika vysokého krevního tlaku nejhorší.

Nejzdravější formou úpravy brambor je šetrné vaření ve slupce. Pak jsou bohatým zdrojem draslíku a vitaminu C a mají nejnižší glykemický index. Důležité je také zvážit celkovou skladbu jídelníčku. Pokud jsou brambory jediným zdrojem škrobů, nepůsobí takové problémy jako v jídelníčku osoby, která se krom nic cpe také bílým pečivem a bílou rozvařenou rýží.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat