Přestaňte se přejídat, zhubnete. Tyto tipy pomohou

Přemýšlíte, proč vaše hmotnost stále neklesá a své oblíbené džíny nezapnete, i když si dáváte pozor na to, co si nakládáte na talíř? Možná není ani tak chyba v tom, co máte na talíři, jako v tom, kolik si toho servírujete.

I když si dopřáváte jen zdravá jídla, neznamená to, že si jich nedopřáváte až příliš. I ve zdravé stravě se skrývají kalorie, jež přispívají k nadváze či obezitě, tedy pokud to s nimi přeháníme.

Jak tedy zabránit přejídání?

Malé porce

Začněme tím, co by nejspíš napadlo každého, ale málokdo z nás se nad velikostí porcí, jež si servíruje, doopravdy zamýšlí. Navíc studie uveřejněná v International Journal of Obesity ukázala, že 92 % lidí sní vše, co si naloží na talíř. Co to znamená v praxi? Že když to přeženete například s těstovinami nebo bramborovou kaší, už si je neodepřete, protože „jsou přece na talíři“. Z toho ale plyne jedna dobrá zpráva. Stačí, když si budeme nandávat menší porce, a pokud budeme mít po jejich snědení ještě hlad, přidáme si.

Potěcha nejen pro jazyk

Spousta lidí se přejídá ve chvíli, kdy má hlad. To pak spořádáme cokoli, co najdeme, a to takovou rychlostí, že vlastně ani nevíme, co jíme. Naším jediným cílem je upokojit onen hlad, který nás tolik trápí. Ačkoli jen málokomu se povede zcela se vyhnout situacím, kdy „šilháme hlady“, měli bychom se naučit i v těchto chvílích jídlo vychutnávat. Zastavit se a ocenit to, jak vypadá (tedy pokud zrovna nekoukáme na UHO v závodní jídelně), případně jak voní. Každé sousto bychom měli pořádně vychutnat. Proč? Mozku nějakou dobu trvá, než pozná, že jsme opravdu sytí. A tak mu dopřejme dostatek času, aby nám zabránil v přejedení.

Pomocník ve sklenici

Věděli jste, že dehydratace se často projevuje jako hlad? Ano, je to tak. Ona nepřekonatelná chuť k jídlu, která se objeví třeba okolo 10. hodiny dopolední, vůbec nemusí být skutečný hlad, ale důsledek faktu, že jste se pro samou práci úplně zapomněli zastavit a poslední, co jste ten den vypili, byla káva k snídani (která navíc dehydratuje). Mějte proto po ruce lahev s vodou a dodržujte pitný režim – spořádáte toho během dne mnohem méně a žádné přejídání nehrozí. Pamatujte, hlad opravdu často bývá převlečnou žízní!

Příjmy a výdaje

Důležité také je, abychom věděli, kolik energie ke svým denním aktivitám potřebujeme. Je logické, že člověk vykonávající těžkou manuální práci bude mít jistě jiné potřeby než někdo, kdo celý den sedí za stolem a kouká do počítače. Že člověk, který pravidelně sportuje, spálí více kalorií než ten, jehož největším fyzickým výkonem je dojít od gauče k lednici. Na internetu existují tabulky, jež vám napoví, jaký energetický příjem je pro vás optimální. I to vám zabrání přejídat se a tloustnout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat