Co zařadit do jídelníčku, pokud kojíte

Patříte k maminkám, které se rozhodly své miminko kojit? Pak tím prospíváte nejen děťátku, ale také sobě. Nicméně abyste svému tělu poskytla dostatek potřebných živin, jež podporují tvorbu mléka a přispívají k jeho kvalitě, je dobré vědět, co si naložit na talíř.

Které potraviny by měla konzumovat každá kojící maminka?

Ovesné vločky

Ať už v kaši nebo jako müsli, ovesné vločky byste rozhodně ignorovat neměla. Díky látkám, jež obsahují, podporují tvorbu mléka. A navíc jsou zásobárnou spousty vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Lněná semínka

Jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které prostřednictvím mléka předáváte svému miminku. A mnohé studie prokázaly, že právě tyto mastné kyseliny hrají důležitou roli ve vývoji dítěte. Kromě toho lněná semínka působí pozitivně i na vaše zažívání.

Mrkev

Tato zelenina je bohatá na betakaroteny, které patří k nejdůležitějším antioxidantům, jež můžete sobě i děťátku dodávat. Působí proti volným radikálům a pozitivně ovlivňují zrak.

Hnědá rýže

Zkuste tradiční bílou rýži nahradit tou hnědou, především pokud zrovna kojíte. Kombinace hořčíku a vápníku, jichž má tato potravina na rozdávání, totiž podporuje tvorbu mléka.

Zázvor

Šálek zázvorového čaje nejen doplní váš pitný režim, který je pro kojící matky extrémně důležitý, ale navíc má pozitivní vliv na tvorbu mléka.

Losos

Tato ryba je bohatá na mastnou kyselinu DHA, kterou prostřednictvím kojení předáte svému děťátku. A podle posledních výzkumů tak můžete ovlivnit vývoj mozku svého miminka.

Grapefruit

Spousta žen ví, jak důležité je před početím, ale i během těhotenství dodávat svému tělu dostatek kyseliny listové. Ovšem i po porodu a zejména při kojení byste měla na potraviny, jež jsou na tuto látku bohaté, pamatovat. Proč? Pozitivně podporuje zdraví maminky i miminka!

Kmín

Tohle koření je takovou popelkou – všichni ho používáme, ale nikdo ho příliš nechválí. A to je škoda, kmín totiž umí spoustu dobrého. Je zdrojem železa, hořčíku i kalcia, podporuje tvorbu mléka a také bojuje – podobně jako třeba fenykl – s nafouklým bříškem miminka.

Mandle

Vápník je pro kojící matky jedním z nejdůležitějších minerálů. Hledáte jeho jiný zdroj než známé mléčné výrobky? Pak sáhněte po mandlích. Dodají vám navíc i proteiny a vlákninu a prospějí i miminku.

Špenát

Obsahuje nejen železo, díky němuž se (tak trochu omylem) proslavil, ale také vápník nebo kyselinu listovou.

Vodní meloun

Nejenže vás dokonale osvěží a dodá vám vlákninu, díky vysokému obsahu vody vás udrží hydratovanou. A ještě je bohatý na vitamin C, lykopen a spoustu důležitých antioxidantů.






Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat