Dostatek vápníku a vitaminu D je prevencí předčasné menopauzy

Vápník a vitamin D jsou živiny nezbytné pro zdraví kostí a řadu fyziologických a hormonálních funkcí v těle. Vědci z Harvardovy univerzity ale v třicetiletém sledování 120 tisíc žen prokázali, že pravidelný dostatečný příjem vápníku a dostatečná hladina vitaminu D jsou prevencí předčasné menopauzy. Jedním z nejbohatších zdrojů tohoto minerálu je mák. Nejlepším zdrojem vitaminu D je slunění.

Nadměrná expozice kůže slunečním paprskům a zvláště silnému UV záření může být zhoubná a skončit rakovinou, ale pravidelné slunění je nezbytné pro syntézu vitaminu D v kůži. A ženy, které se slunci nevyhýbají zcela a přijímají dostatek vápníku stravou – z mléka, máku, mandlí, sezamu, přičemž mák je vůbec nejbohatší zdroj vápníku a předčí i kravské mléko, a to dokonce i to sušené, které je koncentrátem.

„Žádná předchozí studie se nezabývala vztahem konzumace vitaminu D a vápníku na nástup menopauzy. My jsme zjistili, že dostatečný příjem vápníku a vitaminu D stravou snižuje riziko předčasného nástupu menopauzy,“ tvrdí epidemioložka Alexandra Purdueová Smitheová z Harvardovy univerzity.

Ženy, které prodělají předčasnou menopauzu, jsou také více ohroženy chorobami srdce a cév, osteoporózou a předčasným úpadkem kognitivních funkcí.

Kde všude vápník najdeme?

Jak je vidět, vápník hraje ve stravě (nejen) žen důležitou roli. Kde ho – kromě již zmíněného máku, který je jeho nejlepším zdrojem, a omílaného mléka – najdeme?

Jogurty

Pokud vás představa sklenice mléka zrovna nenadchla, vsaďte na jogurty – ty totiž obsahují vápníku dokonce více než zmíněný nápoj (ve 100 gramech je až 50 % denní potřeby). A navíc svému tělu dodáte tolik prospěšná probiotika.

Sýr

Sýr je přímo vápníkovou pokladnicí. Jen 50 gramů 30% eidamu pokryje skoro celou denní dávku kalcia u dospělého člověka.

Zmrzlina

Je to tak – smetanová zmrzlina je nejen skvělou (i když poněkud kalorickou) pochoutkou, ale zdrojem vápníku. Konečně máte důvod, proč si ji dopřát tak často – vždyť tím přece prospíváte svému zdraví!

Sójové mléko

Většina sójových mlék na našem trhu je obohacena vápníkem, díky čemuž jeho konzumací dostáváte více vápníku než z mléka klasického.

Mandle a lískové oříšky

Další z pochoutek, jež díky obsahu vápníku pomáhají chránit vaše kosti. A navíc v nich získáte i skvělý zdroj dalších potřebných živin.

Semínka

Sezam, lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka jsou na tom podobně jako oříšky. Kombinace řady vitaminů a minerálů a omega-3 mastných kyselin.

Losos, sardinky, tuňák

Vitamin D, omega-3 mastné kyseliny, spousta dalších živin (včetně vápníku) – to dělá z výše zmíněných ryb skvělou příležitost dodat svému tělu vše, co potřebuje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat