Daleko lepší než bílý jogurt je domácí kysané zelí

Zdraví střevní mikroflóry se lidé snaží zlepšit kvašenými mléčnými výrobky. Ale pokud se nejedná o bílé varianty bez sladidel, ovocných složek, přidaných látek a s živou kulturou, jsou jen zbytečně pozřenou kalorií navíc. A mnohem účinnější a dietnější formou probiotik jsou kvašené druhy zeleniny. Tedy ty kvašené, které nejsou konzervované (především siřičitany) a v nichž je živá kultura. Ideální je domácí živé kysané zelí či zelenina kimči.

Kolem probiotik je teď velký mediální humbuk, na internetu i v televizi můžete vidět reklamu na spousty preparátů a doplňků stravy. Ale jen málo z nich je podloženo vědeckým výzkumem. Myslím, že nejlepší formou zlepšení střevní kultury bakterií je domácí jogurt… Ještě mnohem lepší a zdravější je ale domácí kysané zelí a také kvašená zelenina kimči,“ tvrdí doktor Michael Mosley v rozhovoru pro deník The Mail.

Podle jeho kolegy Jamese Browna z Aston University lžíce láku (nálevu) z kvašeného zelí či kvašené zeleniny před jídlem pomáhá snížit hladinu cukru v krvi, zvyšuje účinnost inzulinu a snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.

Kvašené zelí či kvašená zelenina jsou nejlepším a nejbohatším zdrojem vitaminu C z lokálních zdrojů.

Pro zdraví i chuť

Nejste zrovna fanouškem štiplavé chuti kysaného zelí a dáte si ho leda tak dušené k veřpo knedlu? Pak vězte, že tepelnou úpravou ztrácí tato kysaná zelenina většinu vitaminu C i dalších živin. Zkuste dát kysanému zelí šanci třeba v originálním salátu!

Salát z kysaného zelí

Budete potřebovat:

  • 600 g kysaného zelí
  • 1 velkou červenou papriku
  • 1/2 svazku zelené petrželky
  • 400 g kompotovaného ananasu – kostky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 špetky hrubě mletého barevného pepře
  • 2 lžičky pískového cukru

Postup:

  1. Papriku nakrájejte na kratší proužky, z petrželky otrhejte lístky a nakrájejte je. Ananas sceďte a větší kostky nakrájejte na menší. Zelí, pokud jsou delší nudličky, překrojte.
  2. Šťávu ze zelí promíchejte s cukrem, solí, olejem a pepřem.
  3. Všechny ingredience dejte do mísy a promíchejte je. Hned podávejte.





Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat