Slunce, nebo stín? Užijte si beze strachu sluneční paprsky

Konečně se zdá, že se nám příroda rozhodla ukázat přívětivou tvář a vpustit do našeho života i pořádnou dávku slunečních paprsků. A i když většina z nás slunce vítá, není možné zapomenout na škodlivé UV záření, které společně s paprsky dopadá na naši pokožku a způsobuje nejen nevzhledné vrásky, ale i závažná onemocnění. Jde si užít slunce beze strachu?

Mít v létě dozlatova opálenou pokožku je přáním mnoha žen i mužů. Sluneční paprsky sice umí dodat krásný bronz i potřebný vitamin D, ale také s sebou bohužel přinášejí škodlivé UVA a UVB záření. Především na začátku léta není naše kůže na přímé sluneční záření zvyklá a může tak zažít šok. Slunce se významně podílí na předčasném stárnutí pokožky  podle dermatologů má až 80 %.  Jak si nejlépe užít jaro a léto se zdravou a svěží pokožkou vám poradíme v následujících řádcích.

Samozřejmě utíkat před sluníčkem do sklepa není řešení. Abyste měli zdravou pokožku, je důležité umět se řádně chránit kvalitními a vhodnými krémy.

Pomoc v boji s vráskami

Chránit před slunečními paprsky byste měli nejen své tělo, ale i tvář, pokud nechcete ve čtyřiceti letech vypadat na šedesát. Existují speciální ochranné a hydratační opalovací krémy na obličej. Koupit si můžete také hydratační krém s vysokou UVA a UVB ochranou. Krémy používejte, i pokud je pod mrakem.

„Důležité je nanášet krémy, i když jedete během slunečního dne v autě nebo sedíte v práci u okna. Sklo sice blokuje UVB záření, ale okolo 50 % UVA paprsků, které mohou pokožku spálit nebo způsobit její stárnutí, se dostane i přes sklo. Denní expozice ultrafialovým paprskům může nechráněné pokožce způsobit i dvakrát tak rychlejší stárnutí než u pleti, která je chráněná patřičným krémem. Vrásky se díky sluníčku mohou prohlubovat kolem očí, úst a nosu. Důležité je nosit také kvalitní sluneční brýle. Ty uchrání od častého „mžourání“ do sluníčka, ze kterého po delší době mohou vzniknout mimické vrásky kolem očí,“ říká dermatoložka MUDr. Věra Terzijská. 

Vyznejte se v SPF

Při pobytu na sluníčku je samozřejmě důležitý krém s ochranným faktorem. „Číslo ochranného faktoru značí, kolikrát déle můžete být na slunci podle svého fototypu. V našich podmínkách je na jaře a v létě, pokud se intenzivně neopalujete, ideální SPF 20–25. Faktor by nikdy neměl být menší než 15, a to i když patříte k jedincům s tmavší pokožkou. Krém si nanášejte minimálně 20 minut před sluněním, aby měl dostatek času se vstřebat. Při opalování na přímém sluníčku používejte na pleť faktor minimálně 50, jinak si zahráváte s předčasným stárnutím pleti," doplňuje dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldov.

Hydratace je základ

I když se během léta chráníme a mažeme správnými krémy, je naše pleť namáhána a vysušována díky opalování, koupání či klimatizaci více, než kdy jindy. Je nutné jí tedy věnovat větší péči. „Důležitá je potřebná hydratace jak v podobě dostatečného pitného režimu, tak použitím kvalitních hydratačních krémů. Vyzkoušet můžete také miniinvazivní metody hydratace kůže jako je Skinbooster, což je účinná a hluboká hydratace pleti kyselinou hyaluronovu zevnitř. Ideální je právě na letní období, kdy potřebujeme dodat našemu tělu pořádnou hydratační terapii, ale funguje velmi dobře i jako anti aging technika, “ doporučuje MUDr. Terzijská a dodává, že zpevnění zvláčnění pokožky obličeje, vydrží až jeden rok.  







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat