Laktózová intolerance: Nepropadejte panice a upravte jídelníček

V České republice trpí primární laktózovou intolerancí téměř 10-15 % obyvatel. Její výskyt roste s věkem a mezi příčiny patří buď vrozená laktózová intolerance, nebo nedostatečná aktivita enzymu laktázy. U dětí i dospělých je řešením omezení laktózy v jídelníčku.

Příčinou intolerance na laktózu není v žádném případě nadbytečná konzumace mléčných výrobků. Laicky řečeno, zdravý člověk se k ní neprojí velkým množstvím mléka a mléčných výrobků. Mezi její příčiny patří tzv. alaktázie, tj. vrozená laktózová intolerance nebo primární či sekundární laktózová intolerance.

Seznamte se s pojmy

Laktóza je mléčný cukr, který je nejdůležitějším zdrojem energie pro novorozené savce, tedy i člověka. Jeho obsah v mateřském mléce činí 6,2% - 7,5 %.  Naproti tomu laktáza je enzym, jenž štěpí mléčný cukr. Tvorba výše zmíněného enzymu je nejvyšší v kojeneckém věku, ale od druhého roku života prudce klesá. Dospělý člověk ve srovnání s kojencem produkuje pouze 10 % laktázy a většina lidí ve věku 60 let a více laktózu nestráví vůbec. „Zatímco u dospělých se většinou setkáváme s primární intolerancí, u dětí, které mají navíc trávicí trakt citlivější k vnějším dráždivým podnětům, se jedná převážně o sekundární a vrozený typ intolerance,“ vysvětluje Ing. Ivan Mach, CSc., prezident Aliance výživových poradců ČR.

Navštivte lékaře

Laktózová intolerance, nebo zhoršená schopnost trávení laktózy, se projevuje zejména nepříjemnými zažívacími potížemi. Takové příznaky se objeví v rozmezí půl až dvě hodiny po požití většího než tolerovaného množství mléčného výrobku. „Například většina dospělých má zbytkovou aktivitu a toleruje 250 ml mléka,“ doplňuje Ing. Ivan Mach, CSc., prezident Aliance výživových poradců ČR. Pokud jste takové projevy zaznamenali u sebe, dětí či v rodině, je potřeba podezření na intoleranci laktózy nejdříve potvrdit lékařem, například vodíkovým dechovým testem nebo měřením glykémie po podání laktózy.

Vsaďte na výrobky se sníženým obsahem laktózy

Pokud se v rodině, ať už u dospělého nebo u dítěte, potvrdí, nepropadejte panice. Řešením je omezení laktózy v jídelníčku. Konkrétním příkladem jsou mléčné výrobky s přirozeně nízkým obsahem laktózy jako tvrdé a zrající sýry, zakysané netermizované výrobky či výrobky s nízkým obsahem laktózy, jakým je například mléko Lehké ráno. Tato novinka od tradičního českého výrobce Mlékárny Kunín má totožné nutriční složení jako klasické mléko se stejným obsahem tuku a lze jej využít stejně jako tradiční mléko při přípravě teplých a studených nápojů nebo nejrůznějších pokrmů či dezertů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat