Dopřejte si extra hořkou čokoládu. Aspoň tabulku týdně

Osoby, které si denně dopřejí jeden pásek z tabulky extra hořké čokolády, ukájejí nejen svou posedlost kakaovou pochoutkou, ale také se chrání před mrtvicí mozku. Podle dánských vědců totiž toto množství čokolády stačí k tomu, aby se riziko cévní příhody v mozku snížilo o třiadvacet procent. Ale pozor. Týká se to jen a pouze čokolády s obsahem kakaa nad sedmdesát procent.

Ostatní typy cukrovinek mají příliš mnoho jednoduchých cukrů a nasycených tuků, které naopak riziko mrtvice výrazně zvyšují.

Pokud se jedná o extra hořkou čokoládu, pak je vztah velmi silný a průkazný. Vyplývá z třináctiletého sledování pětapadesáti tisíc Dánů a jejich stravovacích návyků.

Na cévy působí blahodárně flavonoidy z kakaa, což jsou silné antioxidanty, které podporují zdraví cév a chrání je před zhoubnými vlivy, kornatěním a záněty.

„Dokonce i konzumace malého množství kakaa denně může mít pozitivní vliv na zdraví cév,“ tvrdí jedna z autorek studie Elizabeth Mostofská.

Spánek jako miminko

Že kvalitní čokoláda hraje jistou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, o tom se mlucí poměrně často. Ale napadlo by vás, že vám může pomoci i se spánkem?

Čokoláda je bohatým zdrojem hořčíku, o němž se ví, že hraje významnou roli v mnoha funkcích nervového systému. Dostatečný přísun hořčíku podle skotských vědců ale také přímo ovlivňuje spánkový režim a denní rytmy. Podle jejich objevů zvýšený příjem hořčíku znamená snadnější usínání, kvalitnější spánek a lepší celkové zdraví.

Hořčík je bohatě zastoupen v zelené listové zelenině, ořechách, semenech, rybách, fazolích, obalech různých zrnin, avokádu, jogurtu, banánech, sušeném ovoci a také kakau a tmavé čokoládě.

„Vnitřní hodiny jsou základním mechanismem u všech živých věcí. Ovlivňují mnoho aspektů zdraví a nemocí v našem těle, ale stejně tak u zemědělských plodin a mikroorganismů,“ uvedl doktor Gerben van Ooijen z Edinburgh University.

Kvalitní hořká čokoláda je dobrým zdrojem také polyfenolů, antioxidantů působících pozitivně na imunitu, omlazujících buňky a tkáně a chránících tělo před rakovinou a poškozením.






Celkem 11 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat