Tučné ryby jsou prevencí Alzheimera, protože zvyšují prokrvení center paměti

Konzumace tučných ryb – sardinek, makrel či lososovitých – může být vhodnou prevencí Alzheimerovy choroby. Tyto ryby totiž obsahují vysokou koncentraci omega-3 mastných kyselin, které působí pozitivně na prokrvení center paměti a učení v mozku. Ta jsou přitom při rozvoji demence decimována nejvýrazněji.

Jedinci konzumující nejvíce tučných ryb, mají výrazně lepší výsledky v testech paměti a učení a jejich mozkové cévy lépe fungují a prokrvují příslušná centra.

„Je to velmi významný výzkum, protože dokazuje vztah mezi nízkou hladinou omega-3 mastných kyselin v krvi a horším průtokem krve centry důležitými pro učení, paměť, depresi a demenci,“ tvrdí profesor Daniel Amen z Kalifornie.

Omega-3 mastné kyseliny mohou zachránit člověka nejen před demencí, ale chrání oběhovou soustavu jako celek. Prospívají srdci a cévám a podporují také erekci a prokrvení končetin.

Pozor i u dětí

Myslíte, že Alzheimerova choroba se dětí nijak netýká? Pak se bohužel mýlíte. O tom, zda jednou touto chorobou onemocníme, se totiž podle vědců často rozhoduje už v poměrně útlém věku. Jak? Rodiče dopřávající dětem denně sladkosti, cukrovinky, brambůrky, hranolky, hamburgery, pizzu, sladké limonády a další nezdravé pokrmy by měli mít na paměti, že svým potomkům vytvářejí dost děsivou budoucnost plnou depresí, potíží s učením a na stáří právě také s Alzheimerovou chorobou. Kalorické pokrmy plné tuku a cukru totiž poškozují mozek dětí a dospívajících tak, že tyto později v životě prožívají výše zmíněné potíže.

Podle odborné studie publikované v časopise Molecular Psychiatry mění kalorické pokrmy mozek dětí a dospívajících doslova drasticky a přímo vyvolávají takové změny v mozku, že ho připravují na deprese, psychické nemoci a Alzheimerovu chorobu.

Nadměrný příjem tuku a cukru snižuje hladinu glykoproteinu reelinu, který udržuje neuronové synapse (spojení) v pevném kontaktu. Bez reelinu se mozkové funkce oslabují, paměť chátrá a učení je nesnadné. Navíc se zvyšuje riziko demence a deprese.

„Tyto změny u mladých lidí s pokračováním v jejich budoucnosti jsou výsledkem samotných tučných pokrmů, a přímého vlivu, který mají na mozek, nikoli z širší skutečnosti, že jsou tito mladí obézní,“ tvrdí Urs Meyer z Curychu.

Tučné a sladké pokrmy negativně ovlivňují předčelní kůru v mozku, která souvisí s rozhodováním, vyjadřováním osobnosti, ovládáním společenského chování a plánováním složitých úkonů a činů. Tato korová oblast je plně vyvinuta až někdy kolem pětadvacátého roku života. A v období před tím na její vývoj působí řada vlivů zvenčí. Tučná a sladká strava nejzhoubněji. Spolu s nedostatkem pohybu napáchá vážné škody, které trápí jeho majitele celý život až do smrti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat