Zeleninových jídel s gurmánskými názvy sníme třikrát více

Majitelé vegetariánských restaurací, vedoucí školních jídelen a všichni ti, kdo chtějí zvýšit oblibu zeleniny na talíři, by se měli poučit z experimentálního výzkumu kalifornských psychologů. Ti totiž prokázali, že lidé snědí zeleninu ochotněji a třikrát větší množství, když se u popisu pokrmu použijí přívlastky většinou související s nezdravými pokrmy z rychlého občerstvení. Křupavý, šťavnatý, glazovaný apod. jsou toho dobrým příkladem.

Naopak odpudivě působí vše, co už tak zdravou zeleninu popisuje jako bez cukru, nízkokalorickou, čistou, přírodní apod.

V kalifornském experimentu použili přitom čtyři různé typy názvů vždy pro stejný zeleninový pokrm. Prvním byl prostý název, druhým zdravotně výhružný, třetím zdravotně pozitivní a čtvrtým gurmánský. I když šlo o stejný pokrm, v případě posledního názvu lidé snědli nejvíce a jedli pokrm s největší chutí.

„Musíme provést další výzkum, abychom určili, jak dobře se tyto účinky dají zobecnit na jiné typy nastavení a vyzkoumat potenciál gurmánského označení ve snaze pomoci vykořenit kulturní mýtus, že zdravý pokrm nemůže být chutný,“ uvedli autoři ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii.

Které dát šanci?

Ať už zeleninu či pokrmy z nich nazvete jakkoli, pravdou zůstává, že bychom zeleninu měli na své talíře zařazovat každý den. Jaké poklady přírody bychom neměli podceňovat?

Celer

Kromě toho, že celerová polévka je známé afrodisiakum, dokáže tenhle poklad přírody skoro zázraky. Odstraňuje totiž z tkání škodlivé látky. Pomáhá i při cukrovce, srdečních potížích, ledvinových kamenech a křečových žilách. Je zásobárnou minerálních látek, které podporují správnou činnost nervové soustavy.

Červená řepa

Potřebujete trochu pročistit játra? Pak řepu vezměte na milost, v tomhle „oboru“ nemá konkurenci! Ještě výrazně podporuje tvorbu červených krvinek a je považována za skvělý prostředek při menstruačních potížích.

Mrkev

Že její konzumace vede k lepšímu zraku? Tato informace se sice ukázala jako mylná, ale ani tak byste na mrkev neměli zanevřít. Posilní vám imunitní systém, dohlédne za trávení a je účinná při léčbě ledvinových onemocněních. Slouží dokonce jako prevence proti nádorům.

Okurky

Něco pro dietáře. Patříte k nim? Dobře děláte. Tenhle „zelenáč“ si s nečistotami v organismu dokáže bez servítek poradit. Navíc reguluje krevní tlak, působí proti revmatismu, předchází srdečním potížím a malý bonus – urychluje růst vlasů.

Zelí

Ničitel“ žaludečních vředů? Přesně tak. Perfektně také pročistí trávicí trakt a „pohlídá“ správnou činnost střev. Kysané zelí se doporučuje při chudokrevnosti a plicních chorobách. I k otázce vzhledu má co říct. Mění metabolismus buněk, tudíž má na pleť omlazující účinky. Částečně vyhlazuje vrásky – to není nikdy na škodu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat