Vnitřní hodiny lze restartovat změnou doby stravování

K rozladění vnitřních biologických hodin dochází třeba při cestování přes více časových pásem či prací na noční směně. Ví se přitom, že právě rozladění tohoto vnitřního chronometru je v dlouhodobém měřítku zhoubné pro zdraví. Vědci ale přišli na to, že k naladění biologických hodin do souladu s denními rytmy lze využít stravování. Tedy nikoli obsah jídelníčku, ale to, kdy jednotlivá denní jídla konzumujeme.

Biologické hodiny řídí suprachiasmatické jádro v mozku. V těle ale ještě fungují tzv. periferní či orgánové hodiny, které jsou však synchronizovány pomocí určitých signálních látek – nejčastěji bílkovin – přes centrální hodiny v mozku.

V hlavní roli slinivka

„Působení světla a umělé podávání melatoninu může pomoci rychle vyladit hlavní vnitřní hodiny v nové časové zóně. Ale světlo a melatonin zřejmě nemají přímý účinek na metabolické rytmy, které jsou ovládány periferními orgánovými hodinami,“ vysvětluje doktor Jonathan Johnston z University of Surrey.

Právě vyladění vnitřních hodin slinivky a jater, které řídí hladinu krevního cukru, může pomoci vyladit také hlavní hodiny v mozku při jejich rozladění kvůli změně časového pásma.

„Způsob, jakým tělo zpracovává jídlo, se během dne liší. Když člověk jí v noci, krevní cukr se zvýší a je vyšší déle, než když se nají během světlé části dne,“ vysvětluje doktor Johnston.

Kdy a co jíst

Jeho tým zjistil, že změnou doby konzumace některých jídel lze změnit také vnitřní hodiny. V novém režimu je zapotřebí půl hodiny po probuzení mít snídani, pět hodin poté oběd a pět hodin po něm večeři. Všechna tři jídla přitom musejí být stejně hodnotná kaloricky a obsahovat stejné množství sacharidů, tuků a bílkovin.

Tento pravidelný režim pomůže normalizovat krevní glukózu a velmi rychle sladí vnitřní hodiny s novým světelným režimem v jiném časovém pásmu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat