Nadměrná konzumace cukru souvisí se syndromem polycystických vaječníků

Syndrom polycystických ovarií je nepříjemné onemocnění, které je provázeno zastavením ovulace a menstruace a tedy neplodností ženy. U méně závažných, kosmetických projevů dochází ke zvýšenému nárůstu ochlupení na nevhodných částech těla. Jenže syndrom velmi často souvisí se stravovacím nešvarem dneška – nadměrnou konzumací cukru.

Některé z případů syndromu polycystických ovarií (PCOS) sice nemají jasnou příčinu, ale mnoho z nich skutečně souvisí s nadměrnou konzumací cukru.

Upravte jídelníček

„Tyto ženy mohou být štíhlé, možná jim prochází, že konzumují spoustu nezdravých pokrmů a skrytých cukrů,“ tvrdila australská výživová odbornice Michele Chevalley Hedge v rozhovoru pro rozhlasovou stanici KIIS FM.

Podle ní až polovinu případů syndromu polycystických ovárií lze vyřešit úpravou jídelníčku a životního stylu.

„Velký podíl z nich souvisí s rezistencí tkání vůči inzulínu a dysfunkcí hladiny krevní glukózy. Jen v malém případě se jedná o nemoc samotných vaječníků, ale ve většině případů lze vyřešit problém stravou. Cukr je viník v mnoha případech... a nejde o přirozený cukr, ale o ten skrytý... A celý tento problém je potřeba řádně zkoumat a řešit,“ prohlásila Chevalley Hedge.

Ohrožená plodnost

Lékaři už nějaký čas vědí, že ženy s tímto syndromem trpí často zvýšenou rezistencí tkání vůči inzulinu. Tělo na hormon, který má snižovat hladinu krevní glukózy, nereagují dostatečně. A tak ho slinivka produkuje větší množství. Zvýšená hladina inzulinu působí negativně na folikuly uvnitř vaječníků, které produkují nadměrné množství testosteronu.

Tento mužský pohlavní hormon v malém množství ženě neškodí, naopak pozitivně ovlivňuje její sexualitu. Ale ve větším množství působí zhoubně proti zrání folikulů a vajíček v nich. Žena přestává ovulovat, přichází o menstruaci a vlivem testosteronu také chlupatí. Bez ovulace je ale samozřejmě neplodnou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat