Více než dvě porce hranolků týdně souvisejí s předčasným úmrtím

Když se spojí škroby se smaženým tukem, stává ze pokrmu většinou droga. Takovým příkladem jsou smažené hranolky. Chuťově se jedná o neodolatelnou lahůdku, po které mozek baží, protože se vyvíjel po miliony let ve strádání a hladu. Kalorické bomby jsou pro něj skutečně jako drogy, jenže jejich přísun do těla člověka zabíjí. Nadměrná konzumace smažených brambor totiž prokazatelně souvisí s předčasným úmrtím. A nadměrnou se myslí více než dvě porce hranolků týdně.

Osmiletým sledováním 4 440 osob ve věku pětačtyřicet až devětasedmdesát let vyšlo najevo, že mezi častými konzumenty hranolků je výrazně více osob, které umírají předčasně. A platí to i tehdy, když se do analýzy započtou další podstatné proměnné, které riziko předčasného úmrtí také zvyšují.

Sami autoři z USA ale zdůrazňují, že na vině nejsou jen hranolky. Osoby, které je totiž konzumují ve vyšším množství, mají obecně velmi špatné stravovací návyky a nezdravý životní styl. Proto není třeba se obávat tohoto pokrmu jako zaručeného jedu. Jenže ve větší míře se z dobroty stává zabiják. A tím víc, čím méně konzument jinak dbá na své zdraví.

Hranolky jsou výživově velmi chudé. Jsou velmi bohatým zdrojem energie, ale krom sacharidů a tuků nedodávají tělu téměř nic jiného. Jejich nadměrná konzumace souvisí s obezitou a dalšími zdravotními potížemi – chorobami srdce a cév či diabetem 2. typu.

Horší než cigarety?

Hranolky jsou velmi bohatým zdrojem karcinogenních akrylamidů. Ty vznikají ze škrobů při smažení, pečení a pražení za vysokých teplot. Čím vyšší teplota a čím tmavší pak hranolky jsou, tím hůře. Akrylamidy jsou silné karcinogeny obsažené také v cigaretovém kouři.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin potvrdil, že akrylamid je karcinogen a jeho konzumace souvisí s onemocněním rakovinou.

Akrylamidy se tvoří ve spoustě pečených a smažených pokrmů bohatých na polysacharidy, především v hranolkách, brambůrkách, ale také chlebu, sušenkách a kávě. Akrylamid je také znám jako součást cigaretového kouře,“ uvádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA.

Více než polovina příjmu akrylamidu u dětí pochází právě z hranolek, smažených brambor a kroket. Pokud už rodiče tedy připravují dětem tyto pokrmy, měli by je smažit při nižší teplotě a maximálně dozlatova. Čím tmavší totiž pokrm je, tím je v nich akrylamidu více.

Máme důkazy z laboratorních testů na zvířatech, že akrylamid a jeho metabolit gylcidamid jsou genetoxické a karcinogenní, poškozují DNA a způsobují rakovinu… Nejdůležitější skupinou potravin přispívajících k příjmu akrylamidu jsou smažené bramborové potraviny, káva, sušenky, krekry, křupavý chléb, topinky a toasty,“ uvádí dále EFSA.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 v roce 2025 přináší pro Berany zajímavou kombinaci výzev a příležitostí. Tento čas může být velmi dynamický, proto se připravte na nečekané změny.Začátek týdne může přinést určité napětí na pracovišti, zejména po... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat