Více než dvě porce hranolků týdně souvisejí s předčasným úmrtím

Když se spojí škroby se smaženým tukem, stává ze pokrmu většinou droga. Takovým příkladem jsou smažené hranolky. Chuťově se jedná o neodolatelnou lahůdku, po které mozek baží, protože se vyvíjel po miliony let ve strádání a hladu. Kalorické bomby jsou pro něj skutečně jako drogy, jenže jejich přísun do těla člověka zabíjí. Nadměrná konzumace smažených brambor totiž prokazatelně souvisí s předčasným úmrtím. A nadměrnou se myslí více než dvě porce hranolků týdně.

Osmiletým sledováním 4 440 osob ve věku pětačtyřicet až devětasedmdesát let vyšlo najevo, že mezi častými konzumenty hranolků je výrazně více osob, které umírají předčasně. A platí to i tehdy, když se do analýzy započtou další podstatné proměnné, které riziko předčasného úmrtí také zvyšují.

Sami autoři z USA ale zdůrazňují, že na vině nejsou jen hranolky. Osoby, které je totiž konzumují ve vyšším množství, mají obecně velmi špatné stravovací návyky a nezdravý životní styl. Proto není třeba se obávat tohoto pokrmu jako zaručeného jedu. Jenže ve větší míře se z dobroty stává zabiják. A tím víc, čím méně konzument jinak dbá na své zdraví.

Hranolky jsou výživově velmi chudé. Jsou velmi bohatým zdrojem energie, ale krom sacharidů a tuků nedodávají tělu téměř nic jiného. Jejich nadměrná konzumace souvisí s obezitou a dalšími zdravotními potížemi – chorobami srdce a cév či diabetem 2. typu.

Horší než cigarety?

Hranolky jsou velmi bohatým zdrojem karcinogenních akrylamidů. Ty vznikají ze škrobů při smažení, pečení a pražení za vysokých teplot. Čím vyšší teplota a čím tmavší pak hranolky jsou, tím hůře. Akrylamidy jsou silné karcinogeny obsažené také v cigaretovém kouři.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin potvrdil, že akrylamid je karcinogen a jeho konzumace souvisí s onemocněním rakovinou.

Akrylamidy se tvoří ve spoustě pečených a smažených pokrmů bohatých na polysacharidy, především v hranolkách, brambůrkách, ale také chlebu, sušenkách a kávě. Akrylamid je také znám jako součást cigaretového kouře,“ uvádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA.

Více než polovina příjmu akrylamidu u dětí pochází právě z hranolek, smažených brambor a kroket. Pokud už rodiče tedy připravují dětem tyto pokrmy, měli by je smažit při nižší teplotě a maximálně dozlatova. Čím tmavší totiž pokrm je, tím je v nich akrylamidu více.

Máme důkazy z laboratorních testů na zvířatech, že akrylamid a jeho metabolit gylcidamid jsou genetoxické a karcinogenní, poškozují DNA a způsobují rakovinu… Nejdůležitější skupinou potravin přispívajících k příjmu akrylamidu jsou smažené bramborové potraviny, káva, sušenky, krekry, křupavý chléb, topinky a toasty,“ uvádí dále EFSA.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat