Tlusté dítě bude tlustý dospělý. Přerušte začarovaný kruh obezity

Byli jste už v dětství jedlíci, kteří trpěli nadváhou či dokonce obezitou? Je možné, že jste si tuto civilizační chorobu přenesli i do dospělosti. Jak ale z bludného kruhu ven? Doba zdravého životního stylu nahrává zdravému hubnutí, a to například s pomocí speciálních tréninkových skupin a výživových plánů. Tak s chutí do toho!

Vykrmování od babičky nebo od maminky zná snad každý. Někdo odolával, jiní se ale doteď potýkají s výkyvy váhy, kterých se od dětství ne a ne zbavit. Kila nabytá v dospívání se ale v dospělosti shazují jen velmi obtížně, obzvlášť po několika nezdařených pokusech, kdy tělo zatěžoval úbytek a následně zpětné získání hmotnosti. Rozhodně to ale není nemožné!

Proč zrovna já?

Důvodů nadváhy může být celá řada, a to včetně dlouhodobých onemocnění nebo třeba potravinových alergií. „Svou roli jistě hraje i genetika a návyky z dětství, proto se pacientů vždy ptáme na rodiče, vztah k jídlu a způsob stravování v jejich útlém věku,“ vysvětluje prof. MUDr. Vladimír Teplan, DrSc.

Nadváha či obezita mohou být rovněž původcem budoucích zdravotních problémů, od kardiovaskulárních onemocnění přes ortopedická až třeba po psychosociální. Nejlepší prevencí je mít svou váhu a stravovací režim pod kontrolou.

Výživový poradce Ing. Lukáš Vrána k tomu dodává: „U řady mých klientů je důvodem nadváhy často nedostatek sebekontroly a motivace. Informací o tom, jak zhubnout, je všude dostatek, přesto počet lidí s nadváhou a obezitou neustále celosvětově roste. Poradce by tedy měl fungovat nejen jako člověk, který má znalosti, ale také jako přítel nebo parťák v celém procesu redukce, prostě někdo, na koho se mohu kdykoli obrátit a kdo mě podrží, když se vše chystám vzdát.“

Těžké začátky: Nenechte se odradit!

Začátky bývají obtížné a výjimkou rozhodně není ani hubnutí. „Je potřeba si jednoho dne říci, že je načase změnit svůj životní styl. Je to o odhodlání vstoupit do jiného světa, vykročit z komfortní zóny, upravit svůj režim a uvědomit si, že dosavadní styl života a stravování nebyl správný,“ radí profesor Teplan. Nadváhu nebo obezitu totiž způsobuje především dlouhodobý vyšší příjem energie, než je její výdej. Pro hubnutí by se poměr příjmu a výdeje energie měl zcela obrátit, je tedy nutné ubrat na jídle a přidat na výkonu.

Nejdůležitější je ale vytrvat. Pokud se podaří dietní plán poctivě dodržovat první tři krizové týdny v kuse, lze jej poté snáze přijmout již jako běžnou součást života. V tomto období se projeví první výsledky, které poskytnou nepostradatelnou motivaci, s níž hubnutí půjde o poznání lépe.

„U klientů, kteří se pokoušeli zhubnout neúspěšně už dříve, je ztráta prvních několika kilogramů a centimetrů v pase zásadní – zpravidla nevěří, že se jim podaří zhubnout, ale pokud takovéto výsledky vidí sami na sobě, začnou v celý proces věřit a šance na získání vysněné finální hmotnosti je tak znatelně vyšší. Jednoduchost programu a určitá rychlost redukce jsou jedněmi z několika základních klíčových principů pro fungování jakéhokoliv programu na redukci hmotnosti,“ vysvětluje Lukáš Vrána.

Zásadní je také vyhýbat se stresu a udržovat si pozitivní myšlení, například i díky podpoře přátel, rodiny a partnera či partnerky. Stres a nervozita působí při snaze zhubnout kontraproduktivně, neboť je častým zvykem tyto pocity zahánět jídlem. To má však za následek také hormonální nerovnováhu.

Vyhořelá dieta

Zažít syndrom vyhoření lze i během diety. Neustále se opakující lehké pokrmy už nemůžete ani vidět, ručička váhy se dlouho nehýbe požadovaným směrem. Máte pocit, že s dietou musíte jednoduše přestat. Krátká pauza vám určitě neuškodí, umění je ale během této přestávky nepřibrat. Zkuste změnit svou pohybovou aktivitu nebo obměnit jídelníček věcmi, které vám chutnají, ale nemají tak vysokou energetickou hodnotu. Může to být ovoce, to však ideálně v dopoledních hodinách pro svůj vyšší obsah fruktózy, ale také zelenina nebo třeba houby.

Pokud si nevíte rady s náhradou stravy, nebojte se obrátit na odborníka nebo výživové centrum. „Řada lidí nakupuje stále stejné potraviny. Zkuste občas vybočit ze stereotypu a vyzkoušejte jídla, která jste nikdy neochutnali. Pokud hledáte inspiraci, zajděte si třeba do vegetariánské restaurace. Nebojte se čerpat i z blogů a dalších sociálních médií, jako je třeba YouTube. Zjistíte, že existuje celá řada nových chutí a racionální stravování vás jen tak neomrzí,“ radí výživový poradce Lukáš Vrána.

Uklouznutí = konec?

Ujeli jste. Je vaše dieta v troskách? V žádném případě není, stává se to každému. A ne vždy jen kvůli potřebě jiných chutí, ale třeba i kvůli dodržení společenského protokolu během významných událostí. Důležité je ale vrátit se následující den do dietního režimu.

„Jestliže se jednou týdně najíte více, než byste měli, ale ostatní dny v týdnu dodržujete svůj dietní plán, tak nepřiberete. To byste tyto energeticky náročnější dny museli skládat za sebou. Vždy je ale nutné si uvědomit chybu a snížit příjem energie tak, abyste přebytečnou energii opět odbourali,“ doporučuje profesor Teplan. Důležitý je rovněž příjem nekalorických tekutin s adekvátním množstvím minerálů a vítaným doplňkem hořčíku, a to alespoň dva litry denně.

Při hubnutí se nenechte odradit vlastními negativními myšlenkami nebo názory vašeho okolí. Klíč k vysněné postavě a lepšímu zdraví je jednoduchý – vytrvalost, cílevědomost a silná vůle. Může to dokázat každý, kdo se postaví výzvě čelem. Tedy i vy!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat