Budíte se unavení a zapomínáte? Možná trpíte spánkovou apnoe

Spánková apnoe. Ačkoli označení této nemoci zní téměř exoticky, je poměrně častá. Jedná se o poměrně nebezpečný stav, kdy člověk během spánku na chvíli přestává dýchat. Jak zjistit, jestli se netýká i vás?

Pokud člověk potíže se spánkovou apnoí dlouhodobě neřeší, zvyšuje se u něj riziko vzniku vysokého krevního tlaku, nepravidelného srdečního rytmu, ale také mrtvice či infarktu. Jak poznat, zda se nemoc netýká i vás?

Nekonečná únava

Máte už od rána pocit, jako byste se vůbec nevyspali a přes den jste prakticky pořád vyčerpaní, ačkoli k tomu nemáte žádný zjevný důvod? Jednou z příčin může být právě spánková apnoe. Pokud totiž přestanete ve spánku dýchat, váš mozek vyšle varovný signál a probudí vás. Tato probuzení si vůbec nemusíte uvědomovat, ale pokud se takto proberete několikrát za noc (a to až 15krát za hodinu), je jasné, že kvalita vašeho spánku prudce klesá. A tak je jasné, že o nějakém svěžím ránu a dnu plném energie nemůže být řeč…

Mimochodem, lidé trpící spánkovou apnoí jsou schopní usnout prakticky kdekoli. A velmi často usínají například při sledování televize. Jejich vyčerpání dosahuje takového vrcholu, že jejich tělo využívá k doplnění energie jakoukoli příležitost.

Chrápání na lesy

Odmítají s vámi vaši blízcí sdílet pokoj, protože se vedle vás prostě nikdo nevyspí? Chrápání také patří mezi příznaky apnoe, nicméně ne každý, kdo chrápe, touto nemocí trpí, a ne každý člověk se spánkovou apnoí chrápe. Ovšem u většiny chrápajících se dá předpokládat, že se jich apnoe týká. Jejich blízcí si mohou také všimnout, že postižení lidé jakoby lapají po dechu a mají potíže se nadechnout. Pokud si toho u vás někdo všiml, je nejvyšší čas vyhledat lékaře.

Ranní bolest

Budíte se po ránu pravidelně s třeštící hlavou? I za tímto stavem může stát spánková apnoe. Když totiž přestanete – byť na chvilku – dýchat, vašemu mozku se nedostává kyslíku. A to se nemůže neprojevit. Takováto bolest hlavy je poměrně specifická i tím, že přibližně do dvou hodin od probuzení odezní. To když mozek „doplní“ kyslík.

Děravá paměť

Potíže s pamětí a neschopnost se pořádně soustředit. Také tyto příznaky můžete přičíst spánkové apnoi. Spánek je totiž pro správné fungování našeho mozku klíčový, a když se vám ho kvůli neustálému buzení v důsledku „přestávek v dýchání“ nedostává, je jasné, že se to na paměti či koncentraci dříve či později musí projevit.

Kromě potíží pamatovat si, co jste měli předešlý den k obědu nebo kde jste zaparkovali auto, mohou lidé trpící apnoí (a jejich okolí) pozorovat i nevysvětlitelné výkyvy nálad.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat