Čeká vás dlouhý let? Myjte si ruce a procházejte se

Mnozí z nás krásu české kotliny v létě vymění alespoň na pár týdnů za exotičtější kraje. Jenže za exotiku to máme docela daleko, a tak většinu cestovatelů či dovolenkářů čeká i letos několik hodin v letadle. Jak si let maximálně zpříjemnit?

Na palubě letadla se vyplatí dodržovat pár základních pravidel. Nejen kvůli pohodlí, ale také bezpečnosti.

Nepodceňte oblečení

I když je venku skoro pětatřicet ve stínu, v letadle takové teplo nebude. Vzduch je zde samozřejmě klimatizován a rozhodně nepřipomíná letní dny. Spousta pasažérů vyrazí na palubu jen v tílku a šortkách a vystupuje s pořádnou rýmou. A tak si raději přibalte do příručního zavazadla něco teplejšího.

Rovněž se vyplatí obléknout si něco opravdu pohodlného. Pamatujte, že v daném outfitu strávíte třeba i několik hodin, převážně sezením. Pokud si tedy obléknete například příliš těsné kalhoty, nebudete zažívat nic příjemného.

Myjte si ruce

Vypadá to jako samozřejmost – každý si přece myje ruce. Jenže na palubě letadla byste se mýdlu a vodě, případně hygienickým ubrouskům či dezinfekčnímu gelu, měli věnovat pravidelnou pozornost. Nejenže jste se na letišti dotkli spousty povrchů, jež zrovna nezářily čistotou, v samotném letadle (ačkoli jej samozřejmě pravidelně uklízejí) se také skrývá spousta mikrobů. Na područkách, vyklápěcích stolcích, přihrádkách… Samozřejmě to neznamená, že byste se neměli ničeho dotýkat nebo se naložit do dezinfekce, ale než se pustíte na palubě do jídla, dojděte si umýt ruce.

Zacvičte si

Sedět několik hodin prakticky bez hnutí, na to není naše tělo zrovna stavěno. A tak se neustále různě vrtíme a hledáme pozici, ve které nás záda či klouby budou bolet co nejméně. Náš organismus nám tím dává najevo, že mu není v sedadle zrovna pohodlně a potřebuje pohyb. Tak mu situaci usnadněte hned od počátku. Zkuste si chvílemi trochu „zacvičit“ – můžete například zatínat a povolovat různé skupiny svalů, kroutit kotníky, propínat kolena či paže… Zkrátka využijte každý kousek prostoru, který máte (i když ho není mnoho), abyste tělo trochu rozhýbali.

Projděte se uličkou

Především pokud vás čeká opravdu dlouhý let, neseďte celou dobu. V pravidelných intervalech se procházejte v uličce (samozřejmě pokud nesvítí kontrolka, že máte zůstat na svých místech a připoutat se). Nejenže dopřejete tělu nějaký pohyb, ale snížíte také riziko trombózy dolních končetin.

Pijte, pijte, pijte

Dodržujte pitný režim, i když jste na palubě letadla. Na většině letišť si můžete vodu koupit poté, co projdete kontrolou. Nechce se vám utrácet za balenou vodu? Vezměte si prázdnou lahev a naplňte ji pitnou vodou (například na toaletách při čekání na letadlo a po kontrole, některá letiště dokonce mají fontánky na vodu, kde si můžete pití natočit). Rozhodně ale nezůstávejte hodiny bez pití! Vzduch v letadle je velmi suchý, čímž přispívá k dehydrataci. Ta může znamenat bolesti hlavy, ale také únavu, křeče svalů a zhoršený jet lag…

Poslouchejte letušku

Palubní personál se vyplatí poslouchat obecně, nicméně my máme na mysli především dávat pozor, když vysvětluje bezpečnostní opatření. Ona totiž opravdu mohou zachránit život! A tak buďte pozorní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat