Závislost na energetických nápojích. Proč se jí co nejrychleji zbavit

Cítíte se unavení, a tak sáhnete po plechovce oblíbeného energy drinku? V pořádku. Občas si tímto nápojem vypomoci není nic špatného. Pokud ale tyto „energeťáky“ konzumujete každý den a nezůstáváte u jednoho, nejspíš jste si na ně mohli vypěstovat závislost. A ta už vašemu tělu neprospívá.

Rčení „všeho s mírou“ platí v životě prakticky v jakékoli oblasti – jídlo a pití nevyjímaje. Energetické nápoje nás v případě nouze dokážou nakopnout, ovšem konzumovat je jako na běžícím páse, to už je něco jiného. Co nám může hrozit?

Pomoc, stres

Většina „energeťáků“ obsahuje velké množství kofeinu. A ten může ve vysoké dávce zapříčinit, že stres, jemuž se snažíme vyhnout, naopak posílíme. Pokud tedy nestíháte v práci a padáte únavou, může vás sice energetický nápoj s vysokým obsahem kofeinu nakopnout, ale zároveň vás ještě více vynervovat. A protože má stres – jak všichni víme – negativní dopad na náš organismus, je lepší to s těmito nápoji nepřehánět.

Rychlý vzlet, rychlý pád

Energetické nápoje dokáží sice zahnat únavu, ale nic není zadarmo. Občasná konzumace v rozumné míře se nejspíš nijak zvlášť neprojeví, ale ta pravidelná a častá už ano. Najednou totiž zjišťujete, že na vás nápoj nějak neúčinkuje, a tak se intervaly mezi plechovkami zkracují a jejich množství stoupá. Takový koloběh nemůže náš organismus vydržet dlouho.

Kila nahoře

Obsah kalorií v energetickém nápoji je poměrně vysoký, což ostatně nikoho nejspíš nepřekvapí. A tak pokud vypijete v kanceláři několik plechovek denně, je jasné, že váš energetický příjem převýší výdej i několikanásobně. A to má samozřejmě za následek přibývání na váze.

Pozor na deprese

Podle studie Mayo Clinic může přílišné množství kofeinu u lidí se sklony k depresím prohloubit depresivní stavy. Ovšem na druhé straně – pokud přísun kofeinu ze dne na den prostě utnete, můžete se setkat v prvních dnech se stejným efektem. Proto by lidé trpící depresí měli příjem kofeinu snižovat postupně.

Hlava jako střep, tlak v oblacích

Především u citlivějších lidí pak může přílišná a častá konzumace energetických nápojů způsobit i další obtíže. Patří mezi ně bolesti hlavy, zvýšení krevního tlaku, vyšší riziko diabetu, poruchy spánku, žaludeční potíže…

Děti by pak „energeťáky“ neměly konzumovat vůbec. Ostatně to si uvědomuje i většina výrobců a tyto nápoje pro děti nedoporučuje.

Rozpočet v ohrožení

A na závěr čistě pragmatický pohled. Energetické nápoje něco stojí. Pokud si je dopřáváte občas, v případě nouze, nejspíš to váš rodinný rozpočet nijak zvlášť nepocítí. Ovšem při každodenní konzumaci několika balení už ano. I to může být důvod, proč počet plechovek razantně snížit…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat