Dvě deci červeného čtyřikrát týdně sníží riziko cukrovky

Ačkoli ve větším množství působí alkohol na zdraví člověka zhoubně, v malých dávkách má blahodárné účinky. Podle dánských vědců totiž může snižovat riziko diabetu 2. typu. Konkrétně osoby, které si dopřejí třikrát až čtyřikrát týdně trochu alkoholu, mají menší pravděpodobnost, že u nich vypukne toto onemocnění. Nicméně nejzdravějším z různých druhů alkoholu je v tomto smyslu červené víno. Naopak gin z neznámého důvodu riziko diabetu u žen zvyšuje.

„Ve srovnání s úplnými abstinenty jsou muži konzumující tři až čtyři drinky týdně ohroženi diabetem 2. typu o sedmadvacet procent méně, u žen se riziko onemocnění sníží o dvaatřicet procent,“ tvrdí profesorka Janne Schurmann Tolstrup z Jihodánské univerzity.

Nejsilnější účinek má červené víno, následují bílé víno a pivo. U žen ale gin z neznámých důvodů působí opačně.

Ačkoli i vyšší dávky alkoholu souvisely se snížením rizika diabetu – sedm a více sklenic vína týdně snížilo riziko u mužů o pětadvacet a u žen o třicet procent – při tomto množství se zvyšovalo výrazně riziko rozvoje dalších onemocnění a poškození jater a mozku. Proto je dobré držet se ve střídmé míře a nikdy nekonzumovat více než jeden alkoholický nápoj denně – dvě deci vína či půllitr piva.

Trénink pro mozek

O blahodárném vlivu pití vína na náš organismus byly již popsány stohy papíru. Nejčastěji se ve výzkumech hovoří o jeho vlivu na zdraví srdce. Ale napadlo by vás, že podle některých vědců může prospívat i mozku?

Vědci z prestižní Yaleovy univerzity v Connecticutu zjistili, že konzumace vína je pro mozek mnohem větším tréninkem než kterákoli jiná lidská činnost. Pití červených a bílých vín totiž zapojuje do činnosti smyslovou i emoční složku mozku a je náročnější než cokoli jiného, co člověk činí nebo zažívá. Nicméně degustátoři vyplivující vzorky vína, aby se neopili, se připravují o značnou část vjemů.

Jinými slovy k plnému vychutnání vína je nezbytné ho polknout. I když to znamená dostat do krve etanol a čelit následkům opilosti.

„Polknout víno je nezbytné pro získání maxima informací o jeho kvalitě,“ píše profesor Gordon Shepherd z Yaleovy univerzity.

Nicméně ve své studii dokazuje, že hodnocení vína je silně subjektivní a je to iluze, takže nikdo, kdo necítí to, co popisuje sommeliér, by se neměl cítit trapně. Chuťový popis vína je jakousi iluzí sommeliérova mozku vytvořenou součinností smyslové a emoční části mozku.

„Chuť není ve víně, chuť se tvoří v mozku toho, kdo jej chutná,“ tvrdí profesor Shepherd ve své publikaci.

Podle jeho neurologických výzkumů pracuje mozek při degustaci vína mnohem usilovněji než při řešení matematického úkolu, jenže má z konzumace vína mnohem příjemnější prožitek.

„To, jak nám víno chutná, je zcela závislé na vzpomínkách, na našem emočním nastavení i na tom, s kým víno pijeme. Ovlivněno je i pohlavím, věkem či geny, které zase ovlivňují složení slin,“ tvrdí profesor Shepherd.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat