Vegetariánské potraviny, které mají více železa než maso

Kuřecí ani hovězí vám nic neříká? Abyste předešli nedostatku železa, sáhněte po čokoládě, čočce a sezamových semínkách. Nechcete přece riskovat častou únavu, bolehlav či neustále se opakující infekční choroby, nebo snad ano?

Patříte do stále se rozrůstající skupiny vegetariánů? Ať už vás k tomu vede jakékoliv přesvědčení, jedno je jisté – zdroje železa je třeba hledat jinde. Právě jeho nedostatek je totiž u většiny vašich kolegů hlavním problémem, který vede k celkové ztrátě výkonnosti, bolestem hlavy, infekčním chorobám, poruchám soustředění a suché kůži. Odborníci doporučují přijmout denně 8 až 20 mg železa. Když vám tedy flákota masa, jakožto zdroj tohoto důležitého minerálu, nic neříká, dopřávejte si pravidelně tyto potraviny. Doplníte tak hladinku!

Tmavá čokoláda? Dezert značky ideál

Sladká dobrota, které se jen stěží odolává, obsahuje celou řadu antioxidantů, zlepšuje náladu, prospívá trávení a snižuje riziko krevního tlaku. Jenže kromě toho platí i za zásobárnu železa. Některé druhy ho mají v sobě dokonce víc, než byste našli v porci hovězího masa.

Brokolice, zelená pro zdraví

Po jedlé zelenině a příbuzné květáku sahají hlavně dietáři, jelikož je nízkokalorická. Jenže na milost by brokolici měli vzít i vegetariáni, a to co možná nejčastěji. Vždyť železa je v ní doslova požehnaně! Přesněji zhruba 1,3 mg ve 100 gramech. Ale dopřeje vám také dávku hořčíku, vitaminu K a nepostradatelného vitaminu C.

Čočka. Základ bezmasé stravy

Jak se stavíte k luštěninám? Už kvůli vašemu zdraví byste k nim měli zaujmout pozitivní postoj. Šálek čočky totiž vyjde s obsahem železa nastejno, jako pořádný kus steaku. Ovšem důvodů k její konzumaci je o něco víc. Je důležitým zdrojem draslíku, bílkovin a hlavně vlákniny, tudíž napomáhá trávení a zajistí pocit sytosti.

Špenát – nejen pro Pepka námořníka

Pro jednoho podceňovaná zelenina, pro jiného zázrak. Chcete-li si denní doporučenou dávku železa snadno splnit, ať to můžete hodit za hlavu, vychutnejte si tři šálky špenátu. To je množství tak akorát! Kromě toho si zlepšíte paměť, zbavíte své tělo škodlivých volných radikálů, celkově stimulujete paměť a nesmírně prospějete svému srdci. To stojí za to, viďte?

Sezamová semínka, zob na lékařský předpis

Sezamová semínka se v poslední době stávají stále populárnějšími. Ani se není čemu divit, protože z nich plynou jen samé výhody. Například zlepšení látkové výměny, fungující trávení a mnoho cenných látek, ke kterým železo samozřejmě patří. Jedna polévková lžíce vás obohatí o celý jeden miligram!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat