Triky, které sníží kalorickou hodnotu vašeho smoothie

Všichni se cítíme ctnostně po vypití ovocného smoothie nebo džusu. Jsou ale tyto nápoje kaloricky bezpečné? Co vás nemá! Zbytečně mohou rozšířit váš pas. Kvůli vysokému obsahu cukru! Víte, jak kalorickou hodnotu vašeho oblíbeného nápoje snížit?

V podstatě rychlá snídaně nebo svačina. Naházíte několik ingrediencí do mixéru, aniž byste překontrolovali velikost porcí, a hurá do břicha. Bohužel, vypadá to, že se jedná o víc škody než užitku.

Není koktejl jako koktejl

Optimální poměr smoothie je 50 % tekutin, 25 % ovoce a 25 % zeleniny. Chcete-li snížit obsah cukru v mléčném výrobku, vyberte si místo ovocné šťávy ořechy nebo kokosovou vodu. A co se týče konkrétních druhů ovoce, vybírejte mezi ananasem, jablkem, citrusy, melounem, jahodami, třešněmi, nektarinkami a kiwi. Tyhle druhy totiž patří mezi ovoce vhodné při dietě.

Naopak hůř z toho vychází avokádo, banán, hrozny či papája. Mimochodem, podle Světové zdravotnické organizace je doporučená denní dávka cukru jen 25 gramů. Vejdete se? Zkuste počítat…

Jedna plus nic

Dalším způsobem, jak udržet hladinu cukru na minimu, je vejít se do jedné porce ovoce (např. jablko). A nepřidávat nic navíc. To znamená konec přírodním sladidlům, jako je třeba med. Velmi se osvědčuje i zachovávání buničiny z ovoce a zeleniny, což zpomaluje rychlost vstřebávání cukru do krevního oběhu.

Opatrní ale buďte i u jiných potravin, které v sobě bílého zabijáka skrývají. Mnoho „dietních“ věcí, včetně obilovin, obsahuje několik čajových lžiček přidaného cukru, který má zvýrazňovat a vylepšovat chuť. (I 65 gramů původně nevinné rajčatové omáčky v sobě ukrývá 12 gramů cukru!)

Nástrahy dnešní doby

A třeba takový jogurt, zejména ovocný druh, se může „pochlubit“ obrovskou dávkou doporučeného denního příspěvku. Zvlášť „nízkotučné“ a „dietní“ značky moc služby neprokážou. Lepší je koupit si čistý, řecký jogurt a přidat si do něj čerstvé ovoce. Tím se vyřeší všechny zpracované cukry. A navíc takový jogurt chutná stejně dobře, ne-li ještě lépe.

V případě, že si oblíbený jogurt či vaše ranní smoothie vylepšíte ovocem sušeným, počítejte s tím, že balení o obsahu 50 gramů může obsahovat až 24 g cukru. Pokud se vám to vejde do denního příjmu, tak prosím. Jinak už vás nezachrání ani lehká večeře. Tedy pokud si v dobré víře objednáte například salát Coleslaw.

Tahle zeleninová miska sice působí zdravě, ale uvnitř majonézy jsou schovány 4 gramy cukru na 50 gramový kopeček, což znamená dvě lžičky cukru navíc. Jste s tím kompatibilní?

Chcete také zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat