Čím pomaleji člověk chodí, tím více je ohrožen předčasným úmrtím

Vědci z Leicesteru zkoumali více než čtyři sta tisíc lidí po dobu šesti let. Na počátku studie si všímali, jak rychle se dotyční pohybují při chůzi. Na konci bylo jasné, že mezi rychlostí chůze a rizikem předčasného úmrtí na choroby srdce a cév existuje silný vztah. A čím pomaleji se lidé pohybují, tím víc jsou ohroženi náhlým odchodem ze světa živých.

Jedinci, kteří chodí pomalu, jsou ohroženi předčasným úmrtím 1,8 až 2,4krát více než ti, kdo chodí nejrychleji. Jinými slovy, mezi lidskými „slimáky“, kteří se doslova světem plouží, zemřelo za šest let sledování 2,4krát více osob než mezi „rychlonožkami“.

Podle autorů ale možná není chůze tím, co ovlivňuje lepší zdraví. Ale lidé, kteří jsou zdravější a mají lepší kondici, chodí rychleji, proto jsou méně ohroženi předčasným úmrtím. Naopak jedinci chodící pomalu, zřejmě mají zdraví ve špatném stavu, a tudíž jsou ohroženi více.

„Tyto výsledky naznačují, že obvyklá rychlost chůze je nezávislým prediktorem úmrtí na choroby srdce a cév,“ tvrdí profesor Tom Yates z Leicesterské univerzity.

Co o vás prozradí chůze

Ostatně chůze jako taková toho o člověku říká poměrně dost. Nejen zda je ohrožen předčasným úmrtím, ale také například zda je introvert, nebo extrovert. Schválně si zkuste příště na ulici všímat kolemjdoucích a pokuste se odhadnout, co jsou zač. Jak na to?

Když si člověk začne všímat na chodníku ve městě chůze lidí, nemůže přehlédnout jedince, kteří při tom silně pohybují horní i dolní částí těla. Jiní spíš vrtí zadkem, zatímco další skupina je v pohybech úsporná. Podle psychologů z Portsmouthu a Mnichova lze z chůze vyčíst některé základní rysy osobnosti.

Člověk, který při chůzi výrazně mává horní částí těla a energicky pohybuje i spodní polovinou, je v životě jedinec agresivní.

Lidé pohybující výrazně pouze pánví jsou lidé extrovertní a velmi přístupní druhým osobám. A třetí skupinu tvoří v chůzi úsporní jedinci, kteří jsou tvořiví a svědomití.

„Když chodíte, tělo přirozeně trochu rotuje. Jak jde levá noha kupředu, levé rameno dozadu a pravá noha se snaží držet rovnováhu. U agresivních lidí je tato rotace přemrštěná,“ vysvětluje doktor Liam Satchell z Portsmouth University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat