Změny v jídelníčku, které prospějí hlavně ženám po čtyřicítce

Ryby dvakrát týdně a sója nejlépe třikrát? Tak nějak by to teď u vás mělo vypadat. Ale pozor, tím to ještě nekončí. Důležité je také snížit příjem soli a zaměřit se na bohaté zdroje vápníku. Proč?

Už vám bylo čtyřicet? Buďte v klidu. Určitě to neznamená, že dneškem počínaje začnete přibírat na váze a nemoci si u vás budou podávat dveře – jak tvrdí někteří zlí jazykové. I když procházíte jistými hormonálními změnami s menopauzou za dveřmi, štíhlost a celkové zdraví si můžete zachovat. A odborníci doporučují jít na to přes jídlo! Jaké změny stravování stojí za uvážení?

Pozvěte do své kuchyně ryby

Lékaři varují, že riziko srdečních onemocnění se po menopauze může lehce zvýšit. Není to sice ta nejpříznivější zpráva, ale ničeho se nebojte, prevence naštěstí existuje. Možná z ní kape trochu vody, ale zaručeně funguje!

„Ženy po čtyřicátém roce života by měly konzumovat alespoň dvě porce ryb týdně. Četné výzkumy naznačují, že rybí tuk snižuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob a rovněž pomáhá předcházet rakovině prsu,“ říká JoAnn E. Manson, americká lékařka působící v bostonské nemocnici Brigham a Women‘s Hospital,

Nepodceňujte přísun vápníku

Jak tělo prochází změnami, navyšuje se i jeho potřeba vápníku. Zatímco před pár lety by vám bohatě stačilo 1 000 miligramů tohoto minerálu, dnes už byste se měla držet denní dávky 1 200 miligramů.

„Během menopauzy klesá produkce estrogenu. Tento hormon zabraňuje úbytku kostní hmoty a má vliv na zabudování vápníku do kostí. Je tedy třeba soustředit se na mléčné výrobky, ale rozhodně bych zvolila ty nízkotučné. Obsahují zhruba stejné množství vápníku jako jejich plnotučné protějšky, ovšem s menším počtem kalorií,“ vysvětluje Mary Jane Minkin, profesorka gynekologie a reprodukční vědy z Yaleovy univerzity.

Vezměte na milost sóju

Sója obsahuje mimo jiné rostlinné estrogeny. Slyšela jste, že je to spíš na obtíž? Ano, říkalo se to, ale tvrzení, že právě tyto látky způsobují rakovinu prsu, se naštěstí dávno vyvrátilo. Sójové potraviny jako například tofu, sójové ořechy nebo mléko mohou nabídnout úlevu od častých návalů horka, které nejsou nejpříjemnější. Takový je názor výše zmíněné gynekoložky, která si sóju dopřává pravidelně!

Dejte si pozor na sůl

Nadbytek soli všeobecně neprospívá ničemu, a po čtyřicítce zvlášť. Že to s chloridem sodným trochu přeháníte, poznáte i podle nadýmání, které vás mnohdy dokáže pěkně potrápit.

„Většina mých pacientek s blížící se menopauzou si stěžuje na nadýmání. Přestože důvody nejsou jasné, pravděpodobně jsou na vině fluktuační hormony, které se produkují během perimenopauzy. Zkuste snížit přísun soli, jež vás zbytečně zavodňuje, a zahrňte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu,“ doporučuje lékařka JoAnn E. Manson.

Chcete zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat