Ženy s postavou ve tvaru jablka jsou náchylnější k agresivnější rakovině prsu

Ví se už delší dobu, že tvar postavy ve tvaru jablka není u žen zdravotně optimální a že je mnohem lepší, když svou tělesnou konstitucí a rozložením tuku připomínají hrušku. Souvisí to s produkcí hormonů v jednotlivých částech těla obalených tukem. Výzkumy z Číny ale popisují nový vztah mezi tvary ženské postavy a rakovinou prsu. Ženy připomínající jablko totiž onemocní častěji agresivní formou nádoru, zatímco ženy, připomínající hrušku, častěji one mocní léčitelnou formou rakoviny prsu.

Tvar postavy jablka má štíhlé nohy a boky užší než ramena a břicho. Maximum tuku je uloženo právě na trupu a v břiše – velké zásoby viscerálního tuku.

Tvar postavy hrušky má útlá ramena a poměrně malá prsa, málo tuku v oblasti břišní dutiny a objemné pozadí a stehna – hodně podkožního tuku. Pro ženy je právě hruška výhodnější.

Obecně platí, že ženy s nadváhou a obezitou častěji onemocní rakovinou prsu. Ale ženy mající tvar hrušky onemocní častěji rakovinou prsu pozitivní na receptor estrogenu, což je snadněji léčitelná forma. Ženy mající tvar jablka mívají častěji rakovinu negativní na receptor estrogenu. A touto formou rakoviny onemocní ženy s tvarem postavy jablka, i když nejsou obézní.

„Možným vysvětlením je to, že podkožní tuk se účastní produkce estrogenu, který může podporovat rozvoj estrogen pozitivní rakoviny. Břišní tuk ale spíš souvisí s odolností tkání vůči inzulinu, což podporuje rozvoj pro receptor estrogenu negativní rakoviny prsu,“ vysvětluje doktor Č‘-kang Jü z Šan-tungské univerzity.

Co s nebezpečným viscerálním tukem?

Pokud vám vaše bříško začne dělat starosti, zkuste upravit svůj životní styl – začněte se stravou bohatou na vlákninu a kvalitní bílkoviny, jezte častěji (nejméně pětkrát denně) a v menších porcích. Ale pozor, nesmíte ze svého jídelníčku tuky zcela vyřadit! 20 až 35 % vašeho denního příjmu kalorií by mělo pocházet právě z tuků. Ale z dobrých tuků – najdete je například v rybách, avokádu, olivách, oříšcích, rostlinných olejích apod.

Zaznamenávejte si své úspěchy – každý měsíc si napište obvod svého pasu (rizikový je obvod pasu větší než 80 cm u žen a 95 cm u mužů) třeba do diáře, pravidelně si můžete počítat i svůj BMI (rizikový je vyšší než 25). Dobrým ukazatelem je i poměr pasu a boků. Vydělte obvod pasu v centimetrech obvodem boků. Pokud se dostanete nad hranici 0,8, existuje u vás zvýšené riziko zdravotních problémů (u mužů je to poměr 0,95). Snažte se tedy tento poměr upravit pod zmíněnou hranici.

Pohyb je proti viscerálnímu tuku skvělou zbraní. A dobrá zpráva je, že je to právě tento typ tuku, který se při pravidelném cvičení začíná spalovat jako první. Nemusíte se tedy nijak trápit extrémními sporty, zaměřte se spíše na cviky určené pro oblast břicha.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat