Depresi u seniorů nepodceňujte. Tyto varovné příznaky napoví

Počet seniorů nejen v České republice, ale i ve světě díky zvyšujícímu se průměrnému věku populace neustále stoupá. Na jednu stranu je úžasné, že si naše děti užijí babičky a dědečky mnohem déle, než si je mohla užít většina z nás, na stranu druhou musíme počítat s tím, že senioři mohou bojovat s celou řadou neduhů. Měli bychom se jim naučit nejen pomáhat, ale také tyto problémy rozpoznávat.

Stále více výzkumů ukazuje, že pro děti jsou babičky a dědečkové velmi důležitými lidmi. Však si to vezměte i u sebe – většina z nás má ty nejkrásnější vzpomínky z dětství spojené právě s prarodiči, kteří nás bezmezně milovali a také pořádně rozmazlovali. A to si zaslouží každé dítě.

U seniorů se většinou mluví o nejrůznějších zdravotních problémech, jako jsou chronické nemoci, choroby srdce nebo kloubů, ale už méně se hovoří o tom, že jsou babičky a dědečkové (především žijí-li sami) náchylní k problémům duševním, především k depresi. Jak zjistit, jestli se riziko vzniku deprese netýká i vašich rodičů nebo prarodičů? Tyto varovné signály raději nepodceňujte.

Dlouhodobé potíže s pohybovým aparátem

Na světě snad není senior, který by si čas od času nestěžoval na bolesti zad či kolen. Však nás to v jejich věku čeká také! Ovšem americká studie z roku 2015 odhalila, že mezi pacienty s artritidou a dalšími kloubními obtížemi výrazně stoupá výskyt deprese. Chronická bolest totiž k depresivním stavům jen přispívá, když se navíc přidá zhoršená pohyblivost, je zaděláno na pořádný problém.

Pokles kognitivních funkcí

Ke stáří samozřejmě patří jisté potíže s pamětí či soustředěním a schopností udržet pozornost, nicméně pokud začne u seniora nastupovat skutečná demence, je ve vyšším riziku deprese než jeho vrstevníci bez těchto problémů. Jako by byly demence a deprese svým způsobem spojené nádoby. Ovšem pozor! Odborníci varují, že tyto dvě choroby bývají často zaměňovány – babička či dědeček trpící depresemi jsou nezřídka automaticky považováni za dementní, ačkoli to vůbec nemusí být pravda. Často totiž stav kognitivních funkcí u seniora zlepší právě antidepresiva.

Nemoci srdce a cév

Také srdeční onemocnění mohou zvyšovat riziko depresí u seniorů, a to dokonce dvojnásobě. Alespoň to tvrdí americké studie z roku 2010 a 2015. Navíc u depresivních pacientů hrozí, že se o sebe nebudou tak dobře starat, a tak je u nich vyšší riziko předčasného úmrtí než u lidí se srdečními obtížemi, kteří depresí netrpí. Každopádně platí, že má-li vaše babička či dědeček srdeční chorobu, vyplatí se zpozornět.

Časté bolesti hlavy

Na spojitost mezi opakujícími se bolestmi hlavy a zvýšeným rizikem deprese upozorňují lékaři již dlouho. Již v roce 1999 ji ostatně u seniorů potvrdila rozsáhlá čínská studie publikovaná v prestižním časopise Pain. Ta zjistila, že starší lidé trpící migrénami jsou mnohem náchylnější k depresím než jejich vrstevníci, které časté bolesti hlavy netrápily. A výzkum z roku 2008 tyto závěry potvrdil – u lidí starších 50 let s migrénami je podle jeho autorů riziko depresí až dvojnásobné.

Výrazná podrážděnost

Zdá se vám, že je dědeček poslední dobou pořádný mrzout a babička se jen na něco nebo někoho zlobí? Možná za to nemůže začínající demence (ano, i to jsou její symptomy), ale také deprese. Ta je sice asociována spíše s pocity smutku a úzkosti, ale u starší generace se může projevit i zvýšenou agresivitou či podrážděností, strachem nebo pocitem beznadějnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat