Móda bot bez ponožek rozšiřuje onemocnění zvané atletická noha

Řada sportovců se musí potýkat s nepříjemnou mykózou chodidel, které se proto obecně říká „atletická noha“. Kožní onemocnění souvisí s nedobrou hygienou chodidel a rozvojem plísně rodu Trichophyton. V posledních letech ale kožní lékaři předepisují stále více mastí a jiných preparátů určených k jejich léčbě. Protože se do módy dostaly boty, z nichž vyčuhuje holý kotník.

Tuto módu propagují největší módní domy Armani, Valentino či Dolce & Gabbana, jejichž modelové se v luxusních botkách objevují s ohrnutou nohavicí bez ponožek. A rády se „sexy“ kotníkem chlubí také mužské celebrity.

„Celkově vzato vídáme stále více a více mužů, kteří přicházejí s potížemi na chodidlech, které souvisejí s nevhodnou obuví a zvláště s nošením bot bez ponožek,“ tvrdí Emma Stevenson z College of Podiatry v Londýně.

Ponožky z bavlny a přírodních savých tkanin pohlcují vlhkost a brání množení bakterií. Dnes jsou k dostání také ponožky se stříbrem, které tlumí růst bakterií a plísní. Jenže bez ponožek je bota naopak inkubátorem potíží. A výsledkem je atletická noha.

Zarudnutí mezi prsty, svědění, loupání kůže, puchýře a v nejhorším případě i praskání do krve a silná bolest jsou častými projevy atletického chodidla.

Řešení? Začít opět nosit ponožky a přeléčit mykózu krémem běžně prodejným v lékárně.

Pomoc z přírody

Pokud i vás trápí mykóza chodidel či nehtů na nohou, můžete klasickou léčbu (tu z lékárny či takovou, již vám doporučí dermatolog) zkusit podpořit také pomocníky z přírody. Po kterých sáhnout?

Povolejte na pomoc 1/2 litru francovky, 100 gramů šalvěje, 100 gramů tymiánu, 100 gramů vlaštovičníku (seženete v bylinkářství za pár kaček) a ocet. Do francovky naložte bylinky a nechte je louhovat pár dní. Použijte vždy jeden díl výtažku na tři díly octa. Tekutinou si opláchněte vždy pečlivě omyté nohy několikrát za den.

Další možností je problematickou oblast potírat medem se skořicí. I tato osvědčená kombinace mykóze výrazně znepříjemní život!

Každopádně toto onemocnění rozhodně nepodceňujte a začněte s léčbou co nejrříve. Jinak totiž hrozí, že se z nikterak závažného problému stane nepříjemný a hlavně dlouhodobý neodbytný společník...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat