S pitím nečekejte až na žízeň. Podpoříte zdraví kloubů i pokožky

Zatímco v létě si všichni z nás poctivě hlídají, zda svému organismu dostatečně doplňujeme tekutiny a nehrozí nám dehydratace, jakmile nastoupí chladnější dny podzimu či zimy, už tak svědomití nebýváme. A to je chyba. Vodu totiž naše tělo nepotřebuje jen na zahnání žízně!

Proč vlastně nezanedbávat pitný režim ani ve dnech, kdy nás nevyčerpávají vysoké teploty a nepadáme žízní? Kromě toho, že náš organismus bez tekutin prostě nepřežije, pro vás máme i další důvody.

Krásná a zdravá pleť

Ačkoli jen popíjením vody nevyléčíte kožní onemocnění, jež vás třeba trápí, je pro pokožku voda velmi důležitá. Pokud totiž není dostatečně hydratovaná, ztrácí elasticitu a snáze se tak tvoří vrásky. Některé výzkumy pak naznačují, že se voda v těle podílí na tvorbě kolagenu, který je nezbytný, pokud toužíme po pružné a pevné pleti.

Klouby ve formě

Lidé, kteří trpí bolestmi kloubů, by rozhodně neměli pitný režim zanedbávat. Alespoň k tomu nabádají autoři výzkumu z roku 2012. Dostatečný pitný režim podle nich může přispívat ke snížení bolestivosti kloubů a také prodloužit jejich zdraví (což je dobrá zpráva pro ty, jež zdravotní obtíže tohoto charakteru zatím netrápí).

Postava ze žurnálu

Žádný jiný nápoj není při hubnutí či udržování zdravé hmotnosti tak důležitý jako právě voda. Odborníci opakovaně prokázali, že lidé, kteří dodržují pitný režim, zkonzumují přes den méně kalorií a snáze si udrží štíhlou postavu. Studie z roku 2015 pak doporučuje při hubnutí vypít před každým jídlem sklenici vody.

Disciplinované zažívání

Trápí vás potíže se zácpou? Možná svému tělu nedodáváte dostatek tekutin. Ano, voda je skvělou prevencí zácpy. Především v kombinaci s potravinami bohatými na vlákninu dokáže zázraky.

Hlava bez střepů

Také vás často bolí hlava? Pak vězte, že jedním z nejběžnějších důvodů pro takovou bolest je právě dehydratace, tedy nedostatek tekutin. Zkuste si více hlídat pitný režim! Především lidé náchylní k migrénám by jej neměli zanedbávat. Pokud by se bolesti ani tak nechtěly vzdát, navštivte lékaře.

Smysly v pozoru

Míváte v práci či ve škole potíže se soustředěním? Zkuste si na stůl postavit lahev s vodou a celý den upíjejte. Hydratace totiž dokáže zlepšit pozornost a pomáhá i s řešením náročnějších úkolů. Studie z roku 2012 ukázala, že studenti, kteří si na písemné zkoušky přinesli vodu a upíjeli, dosáhli lepších výsledků než ti, kteří zůstali bez vody.

Úsměv na rtech

Dehydratace může způsobovat podrážděnost, menší odolnost ke stresu a také únavu. Naopak lidé, kteří pitný režim nezanedbávají, jsou podle studie z roku 2015 mnohem šťastnější než ti, kteří se jím příliš nezabývají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat