Příčiny únavy, které nesouvisejí s nedostatkem spánku

Máte pocit, že vám neustále chybí energie, ačkoli za množství spánku, které si každou noc dopřáváte, by vás pochválil nejeden odborník? Pak musíte hledat příčiny únavy někde jinde. Dokonce i tam, kde byste je nečekali.

Co všechno může způsobovat únavu?

Málo odpočinku

Upřímně řečeno, že si dopřáváte 8 hodin spánku denně, ještě nemusí znamenat, že pro své tělo děláte dostatek. Záleží také na tom, jak využíváte oněch 16 hodin, kdy jste vzhůru. Najdete si čas na relaxaci a odpočinek? Umíte si najít chvíli, kdy se odpoutáte od starostí a práce?

Pokud ne, nemůžete čekat, že zásoby vaší energie budou nevyčerpatelné. Samozřejmě to neznamená, že byste museli každý den trávit několik hodin s nohama nahoře (na to má čas jen málokdo), ale zkuste se naučit využívat každou volnou chvilku k obnově sil a relaxaci.

Nedostatek živin

Za vaší únavou může stát i fakt, že vám chybí některé důležité vitaminy či minerály. Často to může být hořčík či železo, ale také vitaminy C nebo B a další. Co s tím? Odpověď je jednoduchá. Nejlepší je vsadit na vyváženou stravu plnou kvalitních a čerstvých potravin. Ovoce, zelenina, kvalitní proteiny a sacharidy… A když budete mít pocit, že to nezabírá, zkuste se poradit v lékárně, kde vám doporučí vhodný doplněk stravy.

Zanedbaný pitný režim

Ačkoli je dehydratace jednou z nejčastějších příčin naší únavy, málokdy na ni myslíme jako na první důvod, proč se sotva ploužíme. Paradoxně navíc v takových chvílích saháme spíše po energetických nápojích či silné kávě, ačkoli obyčejná voda by měla mnohem větší a především dlouhodobější efekt. A tak se soustřeďte, abyste měli po celý den k dispozici dostatek pití. Uvidíte, že po únavě nebude ani stopy.

Splašené hormony

Ženy často pociťují únavu v různých fázích menstruačního cyklu. To je zcela přirozený stav, nicméně pokud máte pocit, že například během ovulace či v rámci premenstruačního syndromu skutečně padáte únavou, promluvte si se svým lékařem.

Nicméně nejen pohlavní hormony mohou za vyčerpaností stát! Pokud například řešíme stresující situace, naše tělo se potýká v záplavě kortizolu, adrenalinu a dalších hormonů, které s naší energií také umí zatočit. Občas naše tělo dokonce reaguje únavou, aniž bychom si byli stresu vědomi.

Odkládaný pohyb

Možná to zní trochu jako paradox, ale čím méně se hýbete, tím méně energie máte. Jistě, po cvičení jsme často vyčerpaní, ale jedná se přece jen o jiný druh únavy. Je totiž prokázáno, že lidé, kteří se pravidelně a často hýbou, mají obecně mnohem více energie než ti, kteří se sportu vyhýbají jako čert kříži.

Nemusíte hned trhat rekordy ve sportu. Úplně stačí, když párkrát týdně vyměníte večerní televizi za procházku nebo běh. Zacvičit si můžete pravidelně i doma. Pusťte si oblíbenou hudbu a proměňte obývák v taneční parket. I to stačí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat