Více než kvalitní pastu potřebují zuby dobrou výživu

Ačkoli se podle reklamy může zdát, že zuby zachrání jedině kvalitní každodenní péče a používání nejmodernějších past, mnohem podstatnější pro jejich odolnost je správná výživa. Živé zuby se totiž dokážou pomalu obnovovat. Mají-li šanci a dostatek vitaminů a minerálů. Nezbytné je proto konzumovat hodně ořechů a semen, která jsou bohatá na všechny potřebné látky.

Výživou zubů a její podstatou v prevenci zubního kazu se dlouhodobě zabývá britský stomatolog doktor Steven Lin, který publikoval na dané téma několik odborných i široké veřejnosti určených knih.

„Nikdy tohle nemůžu dost zdůraznit, ale musíte mít správnou výživu, vitaminy a minerály, aby se zuby mohly po celý život obnovovat… Pokud máte dostatek vitaminů a minerálů, vaše zuby se přirozeně obnovují a zůstávají silné a zdravé. Ale když nepřijímáte správnou výživu, bakterie a kyseliny ve vašich ústech začnou převládat nad hojivými procesy a zničí vaše zuby rychleji, než se stihnou obnovit,“ tvrdí doktor Lin.

Podstatný pro zuby je vysoký příjem vitaminů A, D, E a K2, které jsou rozpustné v tucích a bohatě zastoupeny v ořechách a semenech, tučných rybách, brokolici, vejcích, sýru, másle, špenátu a houbách.

Pro zářivý úsměv

Potraviny, které si nakládáme na talíř, mohou ovlivnit nejen zdraví zubů, ale také jejich zabarvení, Všichni víme, že bělostným zoubkům neprospívá například káva, černý čaj nebo červené víno. Ale které dobroty jim naopak pomohou k zářivé barvě?

Jablka

Přichází i sezona jablek a to je pro naše zoubky dobrá zpráva. Jablka přispívají hned ze dvou důvodů, zaprvé díky své konzistenci, při kousání jablka dochází přirozeně k odstraňování vzniklého povlaku na zubní sklovině. A zadruhé díky četnému žvýkání se zvyšuje produkce slin, které dokážou neutralizovat bakterie žijící v ústní dutině.

Ořechy

Další oblíbenou pochoutkou a zároveň bělicím prostředkem jsou ořechy, stejně jako naše pleť ocení peeling, tak ořechy působí jako mechanické, jemné abrazivum na náš chrup. Při kousání ořechů se odstraňuje nejen zubní povlak, ale dokonce mohou odstranit i nejrůznější zubní skvrny. Takže chroupání povoleno!

Cibule

Možná jste překvapeni, protože cibule zrovna nepřináší našim ústům svěží dech, ale látky v ní obsažené pomáhají bělit zuby. Další skrytou výhodou je fakt, že vás konzumace cibule nutí k častějšímu použití zubního kartáčku a pasty.

Mrkev

Mrkev funguje podobně jako jablko, čistí zuby mechanicky a zbavuje je skvrn. I když můžete namítat, že mrkev se svojí jasně oranžovou barvou přece nemůže bělit zuby, mrkev opravdu nebarví. A navíc rovněž podporuje tvorbu slin, čímž bojuje s bakteriemi, a posiluje dásně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat