Jídla, za která vás zubař nepochválí. Bonbony to nekončí

Všichni víme, že nejrůznější sladkosti, jako jsou bonbony či čokoláda, našim zubům rozhodně neprospívají. Naopak mají často lví podíl na tom, že od zubaře odcházíme s nějakou tou plombou navíc. Jenže byla by chyba si myslet, že jsou jedinými pochoutkami, jež našim zubům neprospívají.

Na které si dát také pozor a dopřávat si jich minimum či si po jejich konzumaci co nejdříve vypláchnout ústa nebo vyčistit zuby?

Müsli tyčinky

Nejenže obsahují většinou pořádnou dávku cukru, ale navíc jsou poměrně lepivé, takže zbytky z nich ulpívají mnohem snáze na zubech či mezi nimi. A mohou tak déle působit na sklovinu, kterou narušují. Pokud už si tyčinku dopřejete, pěkně po této svačince zamiřte do koupelny pro kartáček a pastu.

Karamel

Karamel je vlastně tavený cukr. A jak všichni víme, cukr a zuby nejsou nejlepší přátelé. Navíc je karamel extrémně lepkavý, takže na zubech drží a působí mnohem déle než jiné sladkosti. To už je skoro lepší zakousnout se do čokolády – ta se alespoň v teplém prostředí úst rychleji rozteče…

Voda s citronem

Také během dne popíjíte vodu s citronovou šťávou? Pak sice své tělo zásobujete prospěšnými vitaminy, ale zuby vám nepoděkují. Kyselina citronová totiž narušuje zubní sklovinu, a pokud na ni působí dlouhodobě, může to vést k větší kazivosti zubů. Proto je lepší si po vypité sklenici s tímto nápojem vypláchnout ústa čistou vodou.

Sklenka něčeho ostřejšího

Napadlo by vás, že alkoholické nápoje se na zvýšené kazivosti zubů mohou rovněž podílet? Nejde snad ani o to, že většinou obsahují cukr (plus například červené víno zanechává na sklovině nepříjemné zabarvení), ale jejich konzumace přispívá k dehydratace. A to znamená sníženou produkci slin, jež odplavují z povrchu zubů látky, jež jim škodí.

Limonády

A do třetice nápoj, který vaše zuby nepotěší. Limonády jsou nejen plné cukru, ale navíc obsahují často kyselinu fosforečnou. A ta je velkým nepřítelem zubní skloviny. Přispívá totiž k jejímu narušení, takže jsou pak zuby náchylnější ke vzniku zubních kazů. Čištění zubů po vypití sklenice limonády příliš nepomůže – je to jako s citrusy. Když ihned použijete kartáček a pastu, jen kyselinu do zubů „zapracujete“.

Ledové kostky

Také patříte k lidem, kteří zbylé kostky ledu, které jim ochlazovaly oblíbený nápoj, nenechají na dně sklenice, ale pěkně je „rozchroupou“? Chyba. Tvrdost ledu se totiž skoro blíží tvrdosti vaší zubní skloviny, což znamená jediné – existuje vysoká pravděpodobnost, že namísto rozlomené kostky budete mít v ústech rozlomený zub. A to vážně není o co stát. Je to jako s bonbony. Prostě je raději cucejte, než kousejte.

Popcorn

Určitě znáte ten nepříjemný pocit, kdy vám slupička z popcornu zaleze mezi zuby a odmítá se hnout. Ovšem to je jen ta, o které víte! Ve skutečnosti hrozí, že jich mezi zuby máte mnohem více. Aniž byste si toho byli vědomi. A co víc, mnohdy nepomůže ani kartáček, protože slupičky drží jako přibité. V takovém případě mají spoustu času nadělat na zubech pořádnou paseku. A jsou-li navíc z popcornu slazeného, je to ještě horší.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat